Afghan youths play football in a field at Shuda Lake in Kabul on October 20, 2017. / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabul, Afghanistan. Foto: Wakil Kohsar / AFP Photo
Debattinlägg

”Underlätta processen”

Opinion ·

”Hade kunskapen funnits om att människor från de länder varifrån människor nu kommer i stor utsträckning har löst konflikter på ett annat sätt än vad som är brukligt i ett land som Sverige, hade introduktionen kunnat se annorlunda ut”, skriver Per Brinkemo i en replik.

Om debattören

Per Brinkemo
Expert på klankultur

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Tonchi Percan jag tror inte vi ligger så långt i från varandra åsiktsmässigt. Är med dig i att det du skriver på SVT Opinion att det självklart kommer an på den som bytt land att sätta sig in i vilket nytt sammanhang den kommit till. Det mesta arbetet måste göras av migranten själv.

Men med tanke på att Sverige blivit ett så utpräglat mottagarland av asylsökande och med ett så omhändertagande system menar jag att det är av vikt att förstå vilka strukturer folk kommer ifrån. Du skriver att det inte går att undvika kulturkrockar. Det är sant.

Men bättre om mottagarlandet förstår varför de uppstår.

Du, Tonchi, kom från ett kommunistiskt land i Europa som tragiskt nog drabbades av krig.

Ni från det forna Jugoslavien kom från en kultursfär som visserligen skiljer sig från Sverige men som inte ligger allt för långt ifrån den skandinaviska, åtminstone inte i jämförelse med dem som kommer nu.

Utbildningsnivån i ditt hemland var jämförelsevis långt högre än hos dem som kommer till Sverige i dag.

Och ni, de flesta av er, var inte organiserade i stora utvidgade familjer såsom irakier, afghaner och somalier. Det finns gott om forskning som visar att steget från klanbaserade samhällen till fungerande statsamhällen är en komplicerad resa.

Mänsklighetens historia är historien om svårigheten att så att säga gå från klan till stat.

Det är här jag menar att Sverige hade varit bekänt av bättre kunskap om de länder varifrån människor nu kommer. På så sätt får man verktyg att förstå kulturkrockar som sannolikt är än mer kraftiga än dem du har erfarenhet av.

Med kunskap om kollektivistiska samhällsstrukturer hade Sverige varit bättre skickat att förstå hederskulturen och bekämpa den.

Hade kunskapen funnits om att människor från de länder varifrån människor nu kommer i stor utsträckning har löst konflikter på ett annat sätt än vad som är brukligt i ett land som Sverige, hade introduktionen kunnat se annorlunda ut.

Med bättre kunskap om kollektivistiska strukturer hade Sverige inte tagits på sängen av parallella domstolar bland migranter, en ordning som är ett allvarligt hot mot rättsstaten.

Det är självklart, som du skriver, att de som kommer till Sverige från andra länder, oavsett vilket, måste genomgå en massa smärtsamma processer och att det är de nya i landet som primärt måste anpassa sig.

Men mottagarlandet kan underlätta den processen – med bättre kunskap.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.