Från vänster, människor placerar blommor utanför Åhléns i centrala Stockholm på lördagen, terrorforskaren Hans Brun. Foto: Noella Johansson Claudio Bresciani/TT
Debattinlägg

”Terrorism som strategi lyckas aldrig”

Opinion ·

”Svensk polis har genomgått en smärtsam och plågsam omorganisation. Det finns dock vissa fördelar med den nya organisationen.
En av dessa fördelar är att Nationella operativa avdelningen (NOA) har ytterst kvalificerad och kunnig personal och som under lång tid har förberett sig för den här typen av situationer”, skriver Hans Brun.

Om debattören

Hans Brun
Terrorforskare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverige har lyckligt förskonade från den här typen av attacker – förvånansvärt länge.

Det har medfört att säkerhetspolisen, riksdag och regering, sjukvård och räddningstjänst, haft tid på sig att genomföra en rad övningar och utbildningsprogram – för att så snabbt och säkert som möjligt kunna hantera den här typen av nidingsdåd.

Igår fick vi av allt att döma ett kvitto på att det här arbetet har fungerat väl. Det tycker jag kan man kan säga utan att vara alltför spekulativ.

Utöver det så har allmänheten i Stockholm axlat ett stort ansvar och hanterat situationen väldigt bra.

Människor tog sig ifrån platsen på ett ordnat och värdigt sätt. Stockholms invånare tog ansvar och hjälpte varandra.

Den information som massmedia har förmedlat de senaste åren har antagligen varit till nytta här. Detta arbete har skapat en god förståelse för denna problematik och medborgarna förstod snabbt vidden av det hela.

En välinformerad allmänhet är en av styrkorna hos det öppna och demokratiska samhället.

Svensk polis har genomgått en smärtsam och plågsam omorganisation. Det finns dock vissa fördelar med den nya organisationen.

En av dessa fördelar är att Nationella operativa avdelningen (NOA) har ytterst kvalificerad och kunnig personal och som under lång tid har förberett sig för den här typen av situationer

De kan kliva in och ta över ledningsansvaret över det operativa arbetet i hela Sverige, något som man sedan samordnar kontinuerligt med säkerhetspolisen.

NOA och Säkerhetspolisen har på senare år genomfört ett antal stabsövningar, för att kunna arbeta i ett skarpt läge. Dessa förberedelser tycks ha gett resultat.

En person kunde identifieras och anhållas på ett tidigt stadium. Nu återstår att se om bevisning och utredningen kan leda till ett åtal.

En av svagheterna i det öppna samhället är risken för ryktesspridning, som kan ske med uppsåt eller oavsiktligt.

Jag tror att det är väldigt viktigt att man kan försäkra allmänheten om god och verifierad information, som ibland ställs mot snabbheten av denna information.

Avslutningsvis: i stunder som dessa kan det vara på sin plats att komma ihåg att forskningen visar att den absoluta majoriteten av alla rörelser som använder sig av terrorism misslyckas.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.