TOPSHOT – Students from East Los Angeles high schools march to Mariachi Plaza on November 14, 2016 in East Los Angeles, California, to protest against president elect Donald Trump, on their way to City Hall in downtown Los Angeles. / AFP PHOTO / Frederic J. BROWN
Till vänster Carlito, till höger protest i Los Angeles, 14 november 2016. Foto: Frederic J. Brown / AFP / TT
Debattinlägg

”Vi är åskådare i den vita mannens politiska drama”

Opinion ·

”För den icke-vita delen av befolkningen i väst som lever i det västerländska samhällets marginal är kris ett normaltillstånd. Fråga vilken brun människa som helst på gatan i till exempel Brixton, Bronx, Husby, Alby, Clichy, Saint Denis eller Molenbeek”, skriver Carlito.

Om debattören

Carlito
Artist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vissa påstår att västvärlden genomgår en demokratisk kris. Tecken på detta? Donald Trump i USA, Brexit i England, Le Pen i Frankrike och Sverigedemokraterna i Sverige och så vidare.

Vi befinner oss i populismens guldålder där enfalden tycks triumfera över förnuftet och visst kan det kännas extremt hopplöst vid en första anblick. Men det beror också på vilket kännande subjekt man frågar.

För den icke-vita delen av befolkningen i väst som lever i det västerländska samhällets marginal är kris ett normaltillstånd. Fråga vilken brun människa som helst på gatan i till exempel Brixton, Bronx, Husby, Alby, Clichy, Saint Denis eller Molenbeek.

Majoriteten kommer att svara dig samma sak.

Vi är endast åskådare i den vita mannens politiska drama, för oss är det jämna plågor. En kris för den vita medel- och överklassen och deras representanter vid makten som debatterar om vilken väg de ska ta?

Ska de vara ärliga med sina politiska intentioner framöver eller fortsätta med den teater de kallar demokrati? De kämpar med att tygla den vita arbetarklassen som alltid har haft svårt att dölja sina rasistiska tendenser och som aldrig riktigt förstått sig på den politiska elitens ihåliga floskler.

Lika rättigheter för alla låter i deras öron som att vita människor kommer tvingas att ställa sig sist i ledet när de hela tiden har varit längst fram.

Missförstå mig rätt, ju skamlösare ett samhälle blir, desto farligare blir det för den grupp människor som pekas ut som dess fiender.

Men oavsett vem som står vid rodret så fortsätter västvärlden att bomba den bruna delen av världen och förtrycka sin bruna, inhemska befolkning med än mer intensitet. Den vita världens fundament vilar ytterst på den bruna världens aska.

Till och med när en svart man fick prova på att styra västvärldens största supermakt så fortsatte nya rapporter om polisens systematiska mord på unga, svarta män att rasa in.

De riktiga (ursprungs)amerikanernas protester mot exploateringen av deras land i North Dakota slås fortfarande ned i skrivande stund med naket, kolonialt våld.

Drönarna fortsätter att svärma över Pakistan. Drygt 2,5 miljoner migranter har deporterats från USA mellan 2009-2015. Vi har lärt oss att Obama endast är ett brunt ansikte som representerar den vita makten.

Latinamerikaner, ursprungsamerikaner, afrikaner, asiater, romer och muslimer i USA och Europa har aldrig upplevt demokrati, vare sig vissa av oss erkänner det eller inte.

Vi har ständigt levt i majoritetens diktatur, i skuggan av den vita demokratins solskenshistoria. Vi kan endast relatera till baksidan av myntet.

Våra liv är smutsbyken man sällan vill skylta med men som ibland, påträngande, kryper fram ur mörkret och stör den vita existensens bekväma tillvaro med kravaller och brinnande bilar.

Men i ärlighetens namn vad ska extremhögern och dess populistiska ledare göra mot oss som inte redan har gjorts? Vill de ha raskrig? Vill de ta våra liv och rensa ut oss som européer gjorde med romer, judar och socialister under 30-talet?

Ska de utvisa oss alla eller sätta oss i gaskammare och hänga oss i träd?

Varsågod, imperiet kommer att kollapsa.

Vi är inte främmande för förtryck och är tränade i att utstå spott och spe. Vi har redan hunnit bekanta oss med västvärldens schäferhundar, fängelsehålor, förnedrande gränskontroller och sadistiska män i uniform.

Vi har andats in deras tårgas och duckat deras kulor och batonger. Vi är vana med kaos, vilket de inte är.

De är bortskämda gringos som föddes med bruna betjänter i en värld som västerlänningar har kidnappat och målat vit.

Deras förfäder förtryckte och koloniserade våra förfäder som i sin tur ledde till att våra föräldrar tvingades fly i nordvästlig riktning. Överallt där den vita mannen har dragit fram har han lämnat förödelse och misär efter sig.

Till extremhögern och högerliberaler som har banat vägen för de förstnämnda har jag endast ett råd att ge. Smickra inte er själva. Vi strävar inte efter att efterlikna er.

Trygghet och ekonomisk stabilitet är den enda anledningen till att vi är här.

Vi har kommit för att ta tillbaka det stöldgods som ni har stulit från våra kontinenter. Det är våra naturresurser och billiga arbetskraft som driver er civilisation framåt.

Ni utgör de 20 procenten av världens befolkning som lever på 80 procent av jordens resurser.

Visst, ni kanske kan lyckas med att rensa ut oss i denna del av världen men glöm inte bort att ni har Afrika, Asien och Latinamerika kvar att ta itu med.

Glöm inte heller bort att vita européer utgör en minoritet på detta jordklot och att er ekonomi skulle rasera utan oss.

Tror ni verkligen att ni kommer att vinna detta korståg?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.