STOCKHOLM 20 081 211 – En patient i en säng på en vårdavdelning på Danderyds sjukhus Foto Bertil Ericson / SCANPIX / kod 10100
Patient i en säng på en vårdavdelning. Infälld: Christine Marttila.
Debattinlägg

”Ett helt yrkesliv inom vården ska inte leda till fattigpension”

Opinion ·

”Det är självklart inte för lönen man utbildar sig till undersköterska, det är för att göra skillnad för dem som behöver det. Men det måste ändå värderas bättre än såhär, ett helt yrkesliv inom vården ska inte leda till fattigpension”, skriver undersköterskan Christine Marttila.

Om debattören

Christine Marttila
Förtroendevald Kommunal

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag har undersköterskekollegor som går i pension och som i dag tjänar mindre än 24.000kr innan skatt. På en heltidstjänst. De riskerar att bli fattigpensionärer.

Arbetskamraterna skäms över att prata om sina löner och hur de har det på jobbet.

Det är självklart inte för lönen man utbildar sig till undersköterska, det är för att göra skillnad för dem som behöver det.

Men det måste ändå värderas bättre än såhär, ett helt yrkesliv inom vården ska inte leda till fattigpension.

Visst är det jobbigt att diskutera arbetsvillkor och löner för oss undervärderade undersköterskor?

Du kanske såg söndagens SVT Agenda, det handlade om oss.

SE: SVT Agenda

En bortglömd grupp hårt till största del arbetande kvinnor. Vi har inga enkla jobb, vi gör prioriteringar i våra jobb och är de som först upptäcker förändringar i patentens hälsotillstånd, jobbet är både fysiskt och psykiskt krävande.

Vi har utbildning i det vi gör och vi är stolta över vårt yrke!

När politikerna efter agendainslaget skulle debattera den enorma undersköterskebristen och att utbildningsplatserna ekar tomma på undersköterskelinjerna byttes snabbt samtalsämnet till att handla om privatiseringar av sjukvården och om läkarbrist.

Det visar tydligt att politikerna upplever att detta är en ytterst obekväm fråga att diskutera, då det faktiskt är just politikerna som har det yttersta arbetsgivaransvaret!

Somliga har påstått att undersköterska är ett ”enkelt yrke”. Något som inte kräver någon vidare utbildning eller erfarenhet och som kan betalas lågt.

Det är oss som de sjuka och gamla har mest kontakt med och det är vi som ansvarar för att bedöma deras dagliga hälsotillstånd. Det är vi undersköterskor som larmar om allmäntillståndet försämrats.

Det är ett stort ansvar som kräver både utbildning och yrkesskicklighet.

Den här okunskapen om vad undersköterskeyrket, i kombination med bristande respekt för oss som utför det, bådar inte gott.

Tvärtom borde våra politiker göra allt som står i deras förmåga att attrahera fler ungdomar till yrket och det gör man genom att ge oss som arbetar värdiga löner och arbetsvillkor.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.