Debattinlägg

”Agera mot bubblan – tillsätt en bostadskommission”

Bostäder ·

”Det är dags för finansmarknadsministern och bostadsministern att gå samman och bilda en bostadskommission med representanter från alla andra politiska partier, kommuner, stat och byggbolag”, skriver Claes Hemberg.

Om debattören

Claes Hemberg
Sparekonom och författare till Spara med barn

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Bobubblan blåses upp ytterligare närmaste åren.

Det är de låga räntorna som eldar på. Och politikerna som litat på det försenade amorteringskravet måste tänka bredare. Här behövs en rad andra direkta åtgärder.

Det kräver en bred uppslutning och bostadskommission över partigränser, olika departement, kommuner, stat och näringsliv.

Sluta vänta på amorteringskravet. Vi behöver se en rad åtgärder som; boskuldtak, lägre avdragsrätt, sänkta bovinstskatter och avreglera hyresrätterna.

Inte nog med att bopriserna i storstäderna är upp en femtedel senaste året. Bobubblan lär blåsas upp ytterligare. För räntorna väntas förbli rekordlåga i både 3 och 5 år till, intygar allt fler makroanalytiker.

Nu är det klart att amorteringskravet försenas ytterligare något år. Det är återigen lagens beskyddare, Jönköpings kammarrätt, som gripit in.

Skyll inte på kammarrätten. Deras roll är att agera vakthund kring lagen. De har skött sig. Politikernas ansvar däremot är att agera vakthund kring bostäder och bobubblor. De senare har inte skött sig, kan vi konstatera utan överdrift.

Framför allt måste den stora nyheten – ett försenat amorteringskrav – ses som en kraftfull varning till alla ekonomiska talespersoner i politiken. De kan inte vänta på kravet längre. Det lär bli verklighet först 2017 och effekterna lär dröja många år.

Politikerna måste omgående agera med andra krafttag innan bobubblan fullständigt går dem ur händerna.

Bara för att vi inte vet exakt hur och när en bostadsbubbla smäller, kan vi inte ignorera den. Bubblan spricker allra senast när räntorna stiger.

Då får 10 000-tals svenskar fördubblade bostadskostnader och har inte råd att bo kvar. De säljer och pressar bostadspriserna. Fler blir överbelånade, säljer och priserna faller ytterligare och bostadskraschen är definitivt i rullning.

Politikerna kan inte vänta någon hjälp från Riksbanken. De är närmare en räntesänkning mer än något annat.

Politikerna kan inte vänta någon stöd från bolånebankerna. De är redan pressade och vill gärna låna ut mer, för att öka intjäningen.

Politikerna kan inte vänta stöd från byggbolagen. De bygger bara när de har stora marginaler.

Politikerna kan inte vänta ökade byggytor då kommunerna håller hårt i sina ytor och tillåts göra det.

Politikerna kan inte vänta något stöd från fastighetsmäklare. De har redan tagit bort acceptpriserna.

Politikerna måste sluta vänta på amorteringskravet.

Här måste genast till en tvärpolitisk bostadskommission.

Politikerna måste sluta vara rädda för att bli de som spräcker prisuppgången. Det var så som börsbubblan 1929 sprang ifrån politikerna.

Det är dags att politikerna tar ansvar för medelklassen som förblindad av ständigt stigande priser sugits in i århundradets bobubbla.

  • Inför omgående ett skuldtak om bostadsköp för max 4 årslöner, enligt förslag från Riksbanken.
  • Sänk omgående ränteavdraget till 20 procent för att få påtaglig effekt och minska sedan ytterligare 5 procent per år.
  • Skynda på amorteringskravet med alla medel.
  • Sänk skatten på bovinster, för att öka omflyttningen och ge en mer flexibel bomarknad
  • Ändra skatter och regler kring nybyggnation för att åstadkomma en byggboom.
  • Avreglera hyresrätterna och tillåt handel med hyresrätter, ger en mer flexibel bomarknad.

Det är dags för finansmarknadsministern Per Bolund och bostadsministern Mehmet Kaplan att gå samman och bilda en bostadskommission med representanter från alla andra politiska partier, kommuner, stat och byggbolag.

Och det är bråttom. Bara senaste året är bostadspriserna upp 20 procent. Det borde vara en tillräcklig varningsklocka för att samla alla till buds stående medel, och verkligen bromsa hysterin.

Sluta vänta. Åtgärder måste till redan närmaste månaderna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.