Foto: Roger Vikström / TT
Debattinlägg

”Dags att prioritera feminism, Miljöpartiet”

MP-kongress ·

”Trots att vi har en feministisk politik, har vi inte prioriterat den inför väljarna. Det är dags att ändra på det.”, skriver fyra miljöpartister.

Om debattörerna

Magda Rasmusson
Språkrör Grön ungdom
Helena Hellström Gefwert
Sammankallande Miljöpartiets jämställdhetskommitté
Sara Söderström
Kongressombud, Grön Ungdom
Josefin Sasse
Kongressombud, Grön Ungdom

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Söndagens val till Europaparlamentet visade att en tydlig majoritet av Sveriges befolkning väljer klimat och miljö, feminism och humanitet framför rasism och kvinnohat.

En annan slutsats är att partierna som talade värdebaserat och från hjärtat om vad som bör göras i samhället nådde framgångar.

Båda dessa lärdomar måste vi i Miljöpartiet ta med oss till de nationella valen i september, så att vi inte riskerar att springas om av andra partier.

Miljöpartiet har alltid varit ett feministiskt parti. Dels genom att vi driver klimatfrågan mer än alla andra, den största kvinnofrågan på global nivå.

Men också för att vi har gått före med till exempel kvinnor på höga positioner, samtyckeslagstiftning, mer individualiserad föräldraförsäkring och normkritik.

Men trots att vi har politiken, har vi inte prioriterat den inför väljarna. Det är dags att ändra på det.

I partistyrelsens förslag till valmanifest är tre frågor prioriterade över andra: klimat och miljö, skola samt nya jobb.

Grön Ungdoms viktigaste konflikt inför helgens kongress är att även feminism ska prioriteras. Miljöpartiets jämställdhetskommitté står bakom initiativet.

Vi vill lyfta fram flera skarpa feministiska förslag:

  1. Vi måste satsa på åtgärder rörande den ofta bristfälliga arbetsmiljön i kvinnodominerande yrken, där långtidssjukskrivningar och psykisk ohälsa i större utsträckning förekommer jämfört med andra arbetsplatser.

    Ett feministiskt perspektiv på arbetslivet kan inte bara handla om jämlik och höjd lön, utan måste också se till den arbetssituation som råder i kvinno- respektive mansdominerande yrken.
     
  2. Miljöpartiet präglas av en intersektionell feminism, som ser hur olika maktordningar och förtryck samspelar.

    Ett feministiskt kapitel i vårt valmanifest kan därför inte handla enbart om män och kvinnor, utan måste även lyfta in ett transperspektiv.

    Vi vill stärka rättigheterna för transpersoner, bland annat genom att lyfta in transpersoner i hets- och hatbrottslagstiftningen, införa ett tredje juridiskt kön samt ta bort 18-årsgränsen för att ändra sitt juridiska kön.
     
  3. Ett normkritiskt och intersektionellt perspektiv måste även genomsyra skolan, i synnerhet sex- och samlevnadsundervisningen. I dag fokuserar den på tvåsamhet, upplevs som heteronormativ och sällan förs diskussioner kring vad som är okej sex.

    Undervisningen ska kännas relevant för alla elever, oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning.
     
  4. För att nå jämställdhet i hela samhället räcker det inte med åtgärder rörande de områden vi listat. Därför vill vi även se en lag om jämställdhetsintegrering, så att alla politiska beslut genomsyras av feminism.

    En lagstiftning skulle, till skillnad från i dag, innebära att det krävs konkreta jämställdhetsmål och aktiv handling inom politik och offentlig verksamhet.

Tillsammans med redan befintliga förslag som samtyckeslagstiftning, förbud mot sexistisk reklam och jämställda löner har Miljöpartiet i helgen chansen att tydligt markera mot de högerextrema och antifeministiska vindar som blåser både i Sverige och i Europa.

Om Miljöpartiet ska vara ett feminstiskt parti värt namnet är det dags att visa att vi prioriterar feminism i den utsträckning den förtjänar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.