Foto: Bertil Ericson/TT och Tomas Oneborg / SvD / TT
Debattinlägg

”Är inte läkarlönerna redan tillräckligt höga?”

Arbete ·

”Det är dags att läkarkåren tydligare uttalar sitt stöd för de vårdyrken vars löner verkligen behöver utvecklas”, skriver Anna Pavia och Linus Källgård.

Om debattörerna

Anna Pavia
Läkarstudent
Linus Källgård
Läkarstudent

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi är två läkarstudenter som lyft den känsliga frågan om huruvida läkarkåren skulle kunna bidra mer till att skapa ett bättre vårdsystem genom att fokusera mer på frågor som är viktigare att jobba för än vår reallöneutveckling.

För – ärligt talat – är inte lönerna redan tillräckligt höga?

Det finns mycket man i stället skulle kunna fokusera påverkansarbetet på, exempelvis en bättre arbetsmiljö. Vi har båda två blivit avrådda av läkare från att välja detta yrke, på grund av just dåliga arbetsförhållanden.

Fler exempel är höjd patientsäkerhet, fler vårdplatser och inte minst stöd för de lågavlönade vårdyrkenas strid för en skälig lön.

Vi säger inte att det ena utesluter det andra, men man kan välja var krutet skall läggas, och vi förundras över att så mycket bränns på läkarlönefrågor.

Hög lön får aldrig bli en ursäkt för dålig arbetsmiljö.

Vad har vi fått för reaktioner på detta? Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren svarar oss i SR P4 Göteborg att ”livslönen är absolut inte hög” ett mycket märkligt uttalande.

Tänk er en icke-akademiker, som saknar studieskulder och blivit löntagare långt innan den jämngamle läkaren. Nu är de båda 65 och vi frågar oss: är inte läkaren betydligt mer välbärgad och har en högre pension?

Att genomsnittsläkaren även har hög livslön relativt andra akademiska yrken visar SACO:s statistik, där läkare ligger över både civilingenjörer och jurister. Vi tjänar även in vår utbildning tidigare än dessa.

Kanske bör Läkarförbundet fundera en gång till på hur läget ser ut, och därefter fråga sig hur mycket krut som är rimligt att lägga på löneutvecklingen?

På frågan om det är rimligt att en läkare tjänar dubbelt så mycket som en sjuksköterska replikerar Medicine Studerandes Förbund MSF att ”Vi har enbart en uppfattning om läkarnas löner” samt att ”Det är skillnad mellan medicin och omsorg” ett uttalande som belyser att distansen mellan vårdyrkena är alldeles för stor.

En sjuksköterskas yrkeskompetens innefattar väldigt mycket mer än omsorg.

Det är dags att läkarkåren tydligare uttalar sitt stöd för de vårdyrken vars löner verkligen behöver utvecklas!

Dock gläds vi åt att MSF engagerat sig i debatten och att de även lägger mycket fokus på viktiga saker, som fler AT-platser och andra åtgärder för att minska väntetider och flaskhalsar på vägen till färdig specialist. MSF gör ett bra arbete som inger hopp för vårt framtida Läkarförbund.

Sammanfattningsvis uppmanar vi till diskussion kring prioritering med fler perspektiv. Lönerna bör dryftas, inte lyftas, och för detta har vi skapat Facebooksidan Lönedryftet.

Och ja, som många påpekat, vi är unga och oerfarna läkarstudenter dock legitimerade att lyfta en fråga som rör vårt vårdsystem och framtida arbetsplats.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.