Konstnären Susanna Arwin och hennes skulptur av ”Väsktanten”. Foto: Susanna Arwin
Debattinlägg

”Dags att sätta ner foten mot fascismen”

Skulpturbråket ·

”Skulpturen står för att den lilla människan som visar civilkurage. Samma sorts civilkurage vi måste visa i fikarummet eller på släktträffen när någon säger något rasistiskt”, skriver konstnären Susanna Arwin.

Om debattören

Susanna Arwin
Konstnär

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För några dagar sedan beslutade Växjös kulturnämnd att – trots allt – inte placera min skulptur på Stortorget i Växjö. Sedan dess har telefon i princip ringt i ett, stödlistor har skrivits, och tv-inslag har gjorts.

Jag är just nu helt chockad över vilka reaktioner det har väckt. Det är fullkomligt fascinerande att se hur opinionen växer! Att min lilla skulptur (som ännu bara finns i prototyp, inte i fullskalig storlek) har väcker så starka reaktioner runtom i landet, och även utomlands.

Men framför allt känner jag hoppfullhet över att så många tycker det är viktigt att stå upp mot fascismens framfart i vårt samhälle. Det handlar inte om politik – det handlar om medmänsklighet.

Det som satte eld på debatten var från början diskussionen om att
”nazisterna faktiskt hade demonstrationstillstånd den gången 1985” och att det därför är fel att uppmuntra till våld mot nazismen. Det resonemanget är för mig helt vansinnigt.

Jämförelsen att en kvinna slår en handväska mot nazisterna (och missar), mot det nazisterna historiskt har gjort, är helt barock.

Skulpturen visar en liten, vanlig tant som känner att ”nu får det vara nog” och höjer handväskan. Det är en kvinna som säger ”nej, hörrni män – nu får ni faktiskt ta och sluta kriga”. Hon visar att den lilla människan har en chans att förändra.

Att det är vi människor som skapar samhället omkring oss.

Vi i Sverige stod i princip i givakt när Hitlers soldater tog sig till Norge. Det är något vi inte kan få ogjort. Men vi kan inte acceptera att det händer igen.

Nazismen står inte för något annat än hat, våld och rasism. Vi kan inte tillåta den att växa igen. Det är naivt att tänka att vi kan tillåta rasismen och nazismen på våra gator. Det är dags att sätta ner foten mot den växande fascismen!        

Det är aldrig okej att slåss. Men samtidigt är det väldigt viktigt att säga ifrån. Där upplever jag en flathet i samhället idag.

Skulpturen står för att den lilla människan som visar civilkurage. Samma sorts civilkurage vi måste visa i fikarummet eller på släktträffen när någon säger något rasistiskt.

Jag tycker att beslutet Växjös kulturnämnd tog om att inte sätta upp skulpturen är fegt. Politikerna förstår inte vikten av att säga ifrån, eftersom vi i Sverige har levt i en bubbla. Vi kan inte förstå det den här polska kvinnan har upplevt – under andra världskriget sattes hennes släktingar i koncentrationsläger av nazisterna.

Men bortom det medmänskliga belyser debatten också en intressant genusfråga.

Jag har i mitt konstnärskap gjort skulpturer av fler tanter, bland annat en snäll och beskedlig ”bullgumma”, som står vid universitetsområdet här i Växjö. En riktigt ofarlig tant. Hon har aldrig fått något annat än komplimanger. 

Men när en annan tant säger ifrån ses det som aggressivt och oacceptabelt – trots att hon bara står upp för mänskliga värden.

Tittar man på statyer runt om i Sverige föreställer de flesta gamla krigsherrar med tusentals liv på sina samveten. Män som mördat och erövrat. Och det ses som helt okej.

Det säger en hel del av vad folk har programmerat inom sig.

Nu har flera kommuner och privatpersoner hört av sig och är intresserade av att uppföra skulpturen. Sigtuna kommun, till exempel, som resonerar att de tycker att konst ska röra om och uppröra, samt att de inte tycker att den är våldsam. Jag håller med dem till fullo.

Jag har inte tagit ställning kring hur många skulpturer jag ska göra ännu, eller till vem.

Men visst vore det fantastiskt om vi kunde göra en slags roslinje av den här skulpturen, genom hela Sverige. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.