Årets vårsalong på Liljevalchs konsthall. Foto: Pontus Lundahl / TT
Debattinlägg

”Dags för en konstpolitik värd namnet”

Kulturpolitik ·

”Vi hoppas att (S) och (MP) investerar minst en procent av statsbudgeten i kultur. Alla de fina orden om konsten och kulturen får inte stanna vid en läpparnas bekännelse”, skriver Katarina Jönsson Norling och Johan Wingestad.

Om debattörerna

Johan Wingestad
Ordförande Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare
Katarina Jönsson Norling
Riksordförande KRO

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Just nu pågår budgetförhandlingar mellan Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på Långholmen i Stockholm. Förhandlingarna har hittills berört centrala frågor som sjunkande skolresultat, arbetslöshet och energipolitik, nu ska mindre svåra politikområdena såsom kulturbudgeten avhandlas.

Kan vi förvänta oss en mer relevant konstpolitik med Stefan Löfven som statsminister än under Fredrik Reinfeldts styre?

Det får vi hoppas. Sex av tio svenskar anser att kulturlivet har fått sämre eller mycket sämre förutsättningar med alliansregeringens kulturpolitik, visade en opinionsundersökning från Demoskop vid årsskiftet. Bara en (1) procent av de tillfrågade svarade att de hade stort eller mycket stort förtroende för regeringens kulturpolitik.

Det låga förtroendet kan spåras i verkligheten för kulturskaparna. Årets stora konstnärsenkät visar att 64 procent av Sveriges konstnärer har en taxerad månadsinkomst på 13 300 eller mindre.

De låga inkomsterna får mycket oroväckande konsekvenser. Konstnärerna lägger i dag mindre tid på sitt konstnärskap och mer tid på brödjobb vid sidan av den konstnärliga verksamheten än för sex år sedan. Budgetförhandlingarna som pågår har förutsättningar att vända denna negativa trend om Socialdemokraterna och Miljöpartiet tar fasta på vad de har sagt inför valet.

I sitt valmanifest slår Socialdemokraterna fast att ”Många av framtidens jobb bygger på kreativitet och finns inom kulturen” och Miljöpartiet fyller på i sitt valmanifest: ”Professionella kulturutövare ska ha möjlighet att leva av sitt skapande.”

Och i Kulturvalet.se:s partienkät inför valet svarar de båda partierna att man ska ha tillgång till ett mångfacetterat utbud av kultur oavsett var man bor i landet och de vill att det utarbetas ett nationellt handlingsprogram för den ekonomiskt eftersatta bild- och formkonsten.

Det finns flera konkreta konstpolitiska förslag i S och MP:s senaste budgetmotioner. Socialdemokraternas har ett bra förslag om fri entré till museer som gör att fler får ta del av vårt kulturarv och den samtida konsten. Den bör dock inte göras på bekostnad av att lösa det strukturella problem som gör att museerna har gjort sig beroende av konstnärers gratisarbete för sina utställningar.

Bara en vecka före riksdagsvalet kom en ny rapport från Myndigheten från Kulturanalys som visar att bara 28 procent (!) av medverkande konstnärer vid svenska museer har fått avtalsenliga ersättningar under 2013.

Miljöpartiet vill tillföra de åtta miljoner kronor som Kulturrådet har äskat i flera år för att konstnärerna ska kunna få betalt för sitt arbete med utställningar och Socialdemokraterna vill villkora statligt stöd till utställningsarrangörer med att MU-avtalet ska tillämpas.

Båda förslagen är nödvändiga för att påbörja arbetet med att tvätta bort denna kulturpolitiska skamfläck som innebär att svenska museer och konsthallar bygger sin verksamhet på att konstnärer ska arbeta gratis åt dem.

Även MP:s satsningar på att fler konstnärsstipendier ska bli skattepliktiga och pensionsgrundande samt höjd visningsersättning är centrala komponenter i arbetet för att skapa rimliga villkor inom konstlivet.

Vi hoppas att Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) mot bakgrund av sina valmanifest och enkätsvar investerar minst en procent av statsbudgeten i kultur och tar fasta på ovanstående förslag när budgetförhandlingarna nu går in i sitt avslutande skede.

Alla de fina orden om konsten och kulturen får inte stanna vid en läpparnas bekännelse.

MU:

MU är samlingsnamnet för det nya statliga ramavtalet för konstnärers medverkan och ersättning vid utställning som började gälla 1 januari 2009.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.