Gotland, november 2015. Foto: Skärmdump SVT
Debattinlägg

”Vi är modigare än våra politiker”

#Flykt ·

”Det svenska folket är mycket mer tolerant, mycket mer empatiskt, mycket mer modigt, mycket mer avancerat i sitt tänkande än våra valda politiker”, skriver Dan Israel.

Om debattören

Dan Israel
Förläggare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Mitt i terrorhysterin blinkar det till i min inbox. Jag har fått ett meddelande från Facebookgruppen Serviceort Burgsvik.

Normalt handlar meddelanden om önskan att få skjuts till färjan i Visby, bortsprungna katter eller nya zumbaklasser på gymmet.

Nu är det en av ortens eldsjälar som skriver:

”Våra Nyanlända vänner!

I ett land där mörkret och rullgardinen går ner kl 15 är säkert sysslolöshet en svår faktor...

Kan vi möjligen hjälpa till med att öka öppettider för Biblioteket i Burgsvik... Kan vi bussa idrottsintresserade till ICA Maxi hallen på Visby Ladies hemmamatcher? …

Kan vi ordna musikaftnar... kan vi bistå med instrument?....

Kan vi ordna vandringar med korvgrillning/ majskorvsgrill på Storsudret... 

Klart vi kan fixa allt detta tillsammans!”

Bakgrunden är att ett pensionat på Gotland tackat ja till en förfrågan från Migrationsverket om att inhysa 98 asylsökande.

Man skickar ut ett meddelande:

”Kan vi bussa idrottsintresserade till ICA Maxi hallen på Visby Ladies hemmamatcher? Kanske en internationell cheerleaders grupp! Kan vi ordna musikaftnar...Kan vi bistå med instrument?

Som vi alla vet så är inte världen riktigt som vi skulle vilja ha den. Folk från olika länder flyr sina hem, bort från terror och krig.

Som tur är har vi i vår del av världen möjlighet att hjälpa dessa människor…

Vi är glada och stolta över att vi kan bidra med boende för några av alla de människor som flyr och vi är särskilt stolta över att vi kan få göra det på Sudret.”

Nu utbryter en intensiv aktivitet i Burgsvik.

Kläder och leksaker samlas in och lämnas på fiket för Röda Korset att fördela. Reflexvästar skänks för att de nyanlända ska kunna röra sig på landsvägen när mörkret faller.

En person letar fram några datorer men saknar strömkablar, varpå en lokal fårfarmare går ner i källaren och rotar fram några.

Ett lotteri ordnas till Burgsviks julmarknad som oavkortat ska gå till julklappar till de nyanlända flyktingbarnen.

Ägaren till gymmet meddelar glatt att hon ställer upp privat och kör träningspass.

Förslagen till aktiviteter och gåvor strömmar in och möts hela tiden med glada kommentarer.

Självklart är det inte ren och skär altruism, utan Burgsviksborna vinner också på det som sker.

För ett pensionat är det ett sätt att säkra ekonomin, där man annars får förlita sig på en, kanske två månaders, högsäsong på sommaren.

Nu behöver man nyanställa personal.

Icaaffären, den enda på Storsudret, kan öka sin omsättning. Skolan, som tidigare har varit nedläggningshotad, får utökat elevunderlag.

Det förminskar inte på något sätt det fantastiska sättet som Burgsviksborna har reagerat på.

Tvärtom, vi har alla något att vinna på att flyktingarna kommer. Det finns hundratals platser runtom i landet som hotas av avfolkning och där inga gränser på något sätt är nådda.

Tänk så många människor som kan sättas i arbete som tolkar och språklärare.

Och vilka resurser finns inte hos de nyanlända: läkare, sjuksköterskor, ingenjörer, byggarbetare, lärare och många andra driftiga personer som inte vill annat än att hitta en anställning och försörja sig och sin familj.

Regeringen Löfven däremot verkar ha gripits av panik och för en politik utan något som helst perspektiv.

Efter Socialdemokraternas och Miljöpartiets fullständiga kapitulation för Sverigedemokraterna (för att inte tala om de borgerliga partierna som slåss om att övertrumfa Sd i främlingsfientlighet) står en sak helt klar:

Det svenska folket är mycket mer tolerant, mycket mer empatiskt, mycket mer modigt, mycket mer avancerat i sitt tänkande än våra valda politiker.

Burgsvik visar nu i handling att devisen ”Så mycket bättre” inte bara är namnet på det populära TV-program som spelas in där på Grå Gåsen. Lyssna och lär!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.