Arkivbild försäljare av Faktum
Arkivbild försäljare av Faktum Foto: TT
Debattinlägg

”Konkurrensen om gatans pengar är för stor”

Hemlösa EU-medborgare ·

”Vi ser tiggeriet som störande och någonting som gör att benägenheten för allmänheten att köpa tidningar av oss minskar radikalt”, skriver Daniel Deak och Bernhard Perzanowski.

Om debattörerna

Daniel Deak
Faktumförsäljare och enligt Socialstyrelsens definition akut hemlös.
Bernhard Perzanowski
Faktumförsäljare och enligt Socialstyrelsens definition akut hemlös.

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

SVT Opinion skriver gatutidningen Faktums chefredaktör Sarah Britz och Tomas Hammarberg, ordförande i Kommissionen mot antiziganism
”Hur svensk måste man se ut för att få sälja Faktum?”

Vår uppfattning är tydlig, att Faktum, precis som i starten, ska vara för oss i gruppen hemlösa svenska medborgare. I Göteborg är vi 3 000 hemlösa.

Denna mycket svaga grupp har varit osynliggjord under lång tid. Faktum har klumpat ihop oss med gruppen fattiga människor runt om i hela världen.

Vår arbetsmiljö ute på gatorna har kraftigt försämrats sedan antalet eu-migranter ökat stort på våra gator. Vår försäljning och inkomst som faktumförsäljare har minskat med hälften under de senaste åren.

Vi tror på mänskliga rättigheter precis som Faktums styrelse. Skillnaden är dock att vi inte betraktar det som en mänsklig rättighet att vem som helst ska få sälja tidningen.

I vår roll som tidningsförsäljare har vi en verklighet att förhålla oss till och vi delar inte den beskrivning av verkligheten vår ledning ger uttryck för.

Vi anser snarare att de tycker som dom gör av helt andra skäl, som att plocka godhetspoäng och för att kunna sälja fler tidningar.

Var är empatin med oss? Vi är ledsna över Faktums styrelse och redaktionens oförmåga att sätta sig in i vår situation när vi är på gatan.

Vi efterlyser utgångspunkten att i alla beslut som rör Faktum bör man utgå ifrån det som gagnar oss hemlösa.

När vi möter medborgare runt om på gatorna så köper de tidningen dels för att den är bra men också för att de vill göra en insats för oss hemlösa.

Vi känner oss överkörda, övergivna och upplever oss misstrodda när vi beskriver vår arbetsmiljö som kraftigt blivit försämrad under de senaste åren.

Vår bild av verkligheten ute på gatan är en verklighet som är nästintill kaotisk.

Numera är det normalt att man som medborgare blir störd ett flertal gånger ute på stan av personer som tigger pengar och samlar in pengar för olika verksamheter och sammantaget minskar detta människors lust att hjälpa.

Vi ser tiggeriet som störande och någonting som gör att benägenheten för allmänheten att köpa tidningar av oss minskar radikalt.

Vi vägrar att vara ett alibi för Faktum. Idag har Faktum blivit flummigt och vi känner oss överkörda.

Dessa motsättningar har Faktum skapat och inte vi.

Argumentet för att låta EU-migranter sälja tidningen håller inte. Vi undrar vem som kan bära sitt uppehälle och boende genom försäljning av Faktum?

Det skulle krävas att man fick sålt en tidning i minuten och det är oss veterligen ingen som klarar detta.

Vi vill med denna replik göra Faktums ledning uppmärksam på att vår försäljning halverats under de senaste åren och detta har ett samband med det ökade antalet EU-migranter som vistas i Sverige.

Vi har blivit fler som konkurrerar om gatans pengar. Och vår slutsats, oberoende av de olika tillvägagångssätten att få dessa pengar är att detta leder till att människors vilja att hjälpa minskar.

Faktums styrelse och redaktion är snart ensamma kvar som förespråkare av tiggeri.

Gör om och gör rätt!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.