Panama
Foto: Carlos Jasso / AP
Debattinlägg

”Så stänger vi syltburkarna för de superrika!”

Skatteflykt ·

”Se över möjligheterna att göra brevlådeföretagen vars enda syfte är skatteplanering illegala och arbeta för en gemensam internationell aktion som en gång för alla stänger ner skatteparadisen”, skriver Daniel Sestrajcic (V).

Om debattören

Daniel Sestrajcic
Skattepolitisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

LuxLeax, SwissLeaks, Off-shore Leaks och nu – Panamaleaks. Vi kan konstatera att de superrika har sina fingrar i många syltburkar världen över.

Den nya jätteläckan har avslöjat hur den Panamabaserade advokatfirman Mossack Fonseca – en av världens fem största firmor på området –hjälpt tiotusentals förmögna människor att gömma undan förmögenheter genom att skapa brevlådeföretag för skatteplanering i skatteparadis runt om i världen.

I Sverige har Nordea varit en viktig mellanhand för att skapa dessa upplägg och hjälpa hundratals rika svenskar att undkomma skatt.

Uppemot 500 svenskar finns i dokumenten, bland dem flera av näringslivets toppar.

Detta är troligtvis toppen på ett isberg – hur kan vi vara säkra på att Nordea eller andra svenska banker inte tillsammans med något av de andra tusentals bolag som jobbar med exakt samma tjänster som Mossack Fonseca, erbjuder sina superrika kunder detta?

Vårdpersonal, lärare, småbarnsföräldrar och pensionärer har förstås anledning att vara fly förbannade på rika och korrupta som undandrar viktiga resurser från vår välfärd och hela vårt gemensamma samhälle, som ju är helt beroende av skattemedel för att fungera.

Så var är denna rättmätiga vrede? Syns den? Kommer den till uttryck?

På några platser gör den absolut det. På Island samlades till exempel i helgen tiotusentals demonstranter som lyckades få sin moderata statsminister Gunnlaugsson på fall.

Visst, ministrar och tyckare pratar om att det är “upprörande”, “olämpligt” och att Nordea borde “skämmas” samtidigt som det lakoniskt konstateras att brott kanske inte begåtts och att många upplägg är lagliga.

Det sprider sig en uppgivenhet när regeringen inte sätter ner foten och blåser till strid mot skatteparadis och den skatteplanering som superrika och multinationella bolag utsätter oss för.

Jag har stor förståelse för att vanliga människor som aldrig varit i närheten av att ringa en skatterådgivare för att smita undan skatt i Panama, eller någon annanstans, kan känna uppgivenhet när man ser hur systemen verkar riggade för att rika ska segla i egna kanaler ovanför huvudet på oss andra.

Men för mig som aktivist och vänsterpartist är det självklart att vi aldrig kan ge upp och det är genom det politiska arbetet och en stark rörelse som ifrågasätter de superrikas abnorma rikedomar, och kräver av våra egna regeringar att de agerar både nationellt och globalt, som vi kan täppa till varenda kryphål som deras skattejurister hittar och få på plats kraftfulla åtgärder och regleringar som förändrar.

Vänsterpartiet har i många år arbetat för att stänga ner skatteparadisen och drivit regeringar framför oss i arbetet. Nu måste regeringen våga göra mer än att hänvisa till informationsutbytesavtalen. Vänsterpartiet arbetar för bland annat följande:

  • Ge skatteverket ökade resurser och lagliga befogenheter i jakten på skattesmitare och dolda förmögenheter.
  • Tillsätt omedelbart en granskningskommission för att stoppa skattejurister, skattekonsulter, revisionsbyråer och banker att legalt hjälpa de superrika att minska sina skatter.
  • Se över möjligheterna att göra brevlådeföretagen vars enda syfte är skatteplanering illegala och arbeta för en gemensam internationell aktion som en gång för alla stänger ner skatteparadisen.
  • Återinför förmögenhetsskatten samt gåvo- och arvsskatten så att de superrika får vara med och finansiera vår välfärd och deras rikedomar minskar.
  • Total transparens i informationsutbytena så att forskare, aktivister, NGO:s, journalister kan granska underlag och material från skatteparadisen för att komma åt avancerade skatteupplägg som skatteverket missar.

Låt det historiska avslöjandet av Pananmaleaks bli den vändpunkt vi behöver för att visa politisk vilja som sätter stopp för de superrika skattesmitarna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.