Hillary Clinton och Donald Trump.
Hårda tongångar dominerade nattens presidentkandidatsdebatt mellan demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump. Trump avfärdade sina sexistiska uttalanden som ”snack man har i omklädningsrummet”. Foto: TT
Debattinlägg

”Är loppet redan kört för Trump?”

USA-valet 2016 ·

”Två TV-debatter och en läckt ljudfil senare har vinden vänt och nu talar allt mer för att nästa amerikanska president heter Hillary Clinton”, skriver David Ahlin.

Om debattören

David Ahlin
Opinionschef Ipsos

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

För bara två veckor sedan visade mätningarna på ett allt jämnare opinionsläge.

I de nationella undersökningarna hade Hillary Clintons ledning krympt till två procentenheter och i flera ”swing states” var det dött lopp mellan kandidaterna.

Videon på en stapplande Hillary Clinton som nästan föll ihop av utmattning spreds över Internet, hon fick hård kritik för att hon försökte dölja sin lunginflammation och plötsligt verkade Trump ha momentum.

Men det var då det.

Två TV-debatter och en läckt ljudfil senare har vinden vänt och nu talar allt mer för att nästa amerikanska president heter Hillary Clinton.

På två veckor har Clintons ledning i de nationella mätningarna ökat från knappa två procentenheter till en mer stabil ledning på omkring fem procentenheter, enligt RealClearPolitics nationella genomsnitt.

Och då ska vi komma ihåg att eventuella reaktioner på den senaste skandalen ännu inte avspeglas i siffrorna.

Washington Post publicering i fredags av en ljudupptagning där Donald Trump med grovt och vulgärt språk talar om hur han kan tafsa på kvinnor har fått enorm uppmärksamhet och har lett till att en rad tongivande republikaner dragit tillbaka sitt stöd.

Med bara fyra veckor kvar till valdagen frågar sig allt fler om Donald Trump nu fullständigt har saboterat sina chanser att vinna valet. Prognoserna som bygger på sammanvägningar av opinionsmätningar nationellt och i ”swing states” talar samstämmigt om hög sannolikhet för en seger för Hillary Clinton.

Är loppet redan kört för Donald Trump?

Det som fortfarande gör prognoserna osäkra är valdeltagandet.

Att svara i en opinionsundersökning går snabbt och kräver ingen större ansträngning. Att komma iväg och rösta på en vanlig tisdag, vilket för många amerikaner är ganska besvärligt, kräver mer.

En analys från amerikanska Gallup indikerar att årets presidentval kan komma att locka färre röstande jämfört med både 2012 och 2008, och att framförallt fler unga kan komma att stanna hemma på valdagen.

Hela 69 procent svarar att de helt säkert kommer att rösta i valet, en minskning från 76 procent sedan 2012. Minskningen är särskilt tydlig bland väljare under 35 år. 2012 svarade 58 procent i gruppen 18 – 34 år att de helt säkert skulle rösta.

Motsvarande andel i årets Gallup-undersökning är 47 procent.

Det svagare intresset för att rösta, särskilt bland yngre, har sannolikt att göra med att både Donald Trump och Hillary Clinton är impopulära kandidater.

Det är lättare att känna entusiasm för att rösta för en kandidat jämfört med att rösta emot någon man tycker ännu sämre om. Just nu är dock anti-röstning, att rösta för att stoppa motståndarsidans kandidat, enligt Gallup det viktigaste skälet för röstning bland både Clintons och Trumps väljare.

Och inget talar egentligen för att detta kommer att förändras under de få veckor som återstår till valdagen. Som söndagsnattens TV-debatt visade handlar kampanjen nu till stor del om att förgöra motståndaren genom anklagelser om lögn och ont uppsåt.

Om unga väljare röstar i lägre utsträckning än 2008 och 2012, vilket Gallups analys indikerar, så kommer det att slå mot Hillary Clinton som leder stort bland unga väljare.

Om Gallups analys är oroande för Clinton så finns samtidigt andra siffror som pekar i motsatt riktning, till exempel att antalet ansökningar om förtidsröstning är högre än vid motsvarande tid 2012 i flera delstater.

Som jag skrev inför den första debatten (Aftonbladet 26 september) är det notoriskt svårt att i förväg göra säkra prognoser av valdeltagandet. Vi har under senare år fått bevittna ett flertal val i olika länder där just valdeltagandet har spelat opinionsmätare och prognosmakare ett spratt.

Ingen kan idag säkert veta om det amerikanska presidentvalet blir ytterligare ett i raden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.