Arash Ayatinejad
Debattinlägg

”Partydvärg – som vilket annat jobb som helst”

Funktionshinder ·

”Cirkus eller freak-show? Absolut inte! Att arbeta som ”partydvärg” på ett event är som vilket annat jobb som helst”, skriver Arash Ayatinejad, egen företagare.

Om debattören

Arash Ayatinejad
Kortväxt och egen företagare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Som så många andra har jag levt ett tufft liv. Efter ett kriminellt förflutet med gängrelaterade relationer valde jag att byta livsstil. Jag beslöt mig för att lämna Stockholm och flyttade ner till Helsingborg.

Där tog livet en annan vändning. Jag träffade min nuvarande fru, Magdalena, som också är mamma till mina barn. En dag var vi på stranden i Helsingborg då en dansk kvinna fram till mig.

Hon berättade att hon hade ett företag i Danmark där hon hyrde ut kortväxta personer till tv-program, fester och nattklubbar.

Hon frågade om jag skulle vara intresserad av att arbeta för henne. Jag hade aldrig tidigare tänkt på att min kortväxthet kunde vara något som jag skulle kunna använda i ett arbete. Tidigare hade jag bara haft vanliga jobb som säljare, butikschef, lagerarbetare och budbilschaufför.

Jag har alltid varit kortväxt och egentligen aldrig gillat ordet dvärg.

Så mitt första svar till henne var nej!

Jag skulle precis gå därifrån när hon bad mig att ta hennes visitkort. Jag tog emot kortet och åkte hem.

När jag gick in på hennes webbsida blev jag positivt överraskad. Det hon erbjöd var inte dvärgkastning eller försäljning av sexuella tjänster. Det hon erbjöd var service! En slags modellagentur fast med kortväxt personal.

Hennes webbsida fick mig att komma på andra tankar. Jag tog ett par jobb i Danmark och tyckte det var superskoj. Gästerna gillade det, jag gillade det och min ekonomi gillade det!

I dag har jag eget företag ihop med en kund som numera också är min vän. Jag har anställda som jag skickar på jobb när jag själv inte kan närvara. Utöver det har jag ett ”vanligt 9 till 5-jobb”.

Så vad skiljer mitt jobb från andra? Ingenting. Idag hyr många in cateringfirmor till sina fester. Kanske vill man då att alla ska ha vita skjortor när de serverar.

Eller så hyr man in en storbystad kvinna som ska gå runt på en nattklubb eller en bilmässa och ha företagsloggan på kläderna. 

Så varför uppfattas det annorlunda om man vill hyra in en kortväxt person som dörrvakt eller som bartender till en fest?

Här i Sverige är vi väldigt snabba med att kritisera allt som folk gör. Syns du inte finns du inte, och syns du så finns det hatare.

Jag är själv med i föreningen för kortvuxna i Sverige, en väldigt bra förening som jag stöttar och inte kan säga något illa om.

Men många i föreningen gillar inte det jag och mina kollegor gör på grund av att de tycker att det är förnedrande och ”cirkus-aktigt”.

Men det vi gör är ingen cirkus. Det är show-business eller som vilket annat modell- eller värdinnearbete som helst.

Jag kan ge några exempel: Du kanske hyr en clown till ditt barnkalas. Gör den som spelar clownen narr av sig själv genom att han klär ut sig och skojar med barnen? 

Du kanske hyr en stor anabolstinn kille som ska stå och vakta dörren på din klubb eller på din hemmafest. Innebär detta att du då gör narr av den personen?

9 av 10 av mina kunder har alltid bemött mig respektfullt. 8 av 10 återkommer och vill anlita oss igen. Jag har bara haft en kund som försökt smita undan notan.

Men det fungerade inte!

Att sluta arbeta som ”partydvärg” är inget som är aktuellt för mig idag. Det finns bara en enda sak som skulle få mig att sluta – det är om mina barn bad mig. Men än så länge har jag deras fulla stöd!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.