Det här är inte pojkstreck – det är nynazism

Calle Nathanson om nazistklottret på Vasa Real, sin dotters skola:

Helgens våld av högerextremister i Malmö följdes av att skolor i Stockholm i natt klottrades ner av svastikor. Det vi nu ser är allvar – normaliseringen av rasistiska partier banar väg för en nynazism som den i Tyskland på 30-talet.

Måndag morgon. Min 13-åriga dotter kommer till sin skola Vasa Real i Stockholm som hon tycker så mycket om. Vid entrén möts hon av nazistsymobler – hakkors, siffrorna 1488 och orden ”judeäckel” och ”judesvin”. På skolan som har ungefär 800 elever finns utöver de vanliga klasserna även ett judiskt högstadium med judiska klasser.

Min dotter ringer mig och undrar vem som kan ha gjort det här – ”kan det vara några fulla killar som gjort det när i natt”? Hon berättar också andfådd att hon googlat sifferkombinationen och säger att det ”är en kod för nynazism och Heil Hitler”. Hon är chockad, precis som hennes skolkamrater.

Efter att vi lagt på ringer hennes ord i mina öron. Jag gråter först men torkar snabbt tårarna och känner instinktivt att det är nog nu.

Det är lätt att som första tanke tänka att sådant här är gjort av unga som vill sabotera lite grann. Men det är för många tecken i tiden som vittnar om raka motsatsen, att det här är organiserad nynazism.

En våg av nazism och fascism som breder ut sig i Europa. I en rad av länder finns det sedan årtionden partier som ofta kallas “populistiska” eller “främlingsfientliga” men som bör benämnas för vad de egentligen är – rasistiska partier.

I Sverige har vi Sverigedemkoraterna, bildat ur Vitmakt-rörelsen. Vi har också Svenskarnas parti och organisationen Svenska Motståndsrörelsen, både sprungna ur fascistiska och nazistiska strömningar.

Händelserna är många. Strax före jul attackerades en fredlig antirasistisk demonstation i Kärrtorp, och kort därefter blev moskén på Södermalm nerklottrad med svastikor. I helgen misshandlades och knivskars flera personer i samband med den feministiska manifestationen “Ta natten tillbaka”.

Jag ringer tillbaka till min dotter och frågar hur hon mår. Skolan verkar handskas bra med den mycket otäcka situtationen.

Jag säger till henne att jag tänkt på hennes fråga och att detta inte kan vara någonting annat än organiserad nynazism. Hon blir tyst och säger sedan “blir det krig nu?”.

Vi kan inte på något sätt låta historien upprepa sig. Antisemitism har funnits mycket länge men exploderade fullständigt under andra världskriget, genom Förintelsen.

De överlevande är nu gamla och allt färre finns kvar att berätta för varje ny generation om det fasansfulla som mänskligheten gjort.

Det vi nu ser är allvar och den normalisering som sker av de rasistiska partierna i Sverige och runtom i Europa banar väg för en nynazism som tar samma vägar som den gjorde i Tyskland på 1930-talet.

Vi måste alla samla oss och agera. Det gäller jag själv, du och hela samhället.

Polis och säkerhetspolis kan inte längre säga att det är ett utslag av några pojkstreck när vår offentlighet blir attackerad med nazistiska slagord. De måste kartlägga de högerextrema krafterna, de nynazistiska rörelser som just nu växer och tar plats på våra barns skolor.

Det är nog nu.

  • Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker, Foto: Privat och Pressbild/Folkets Hus och Parker

Publicerad: