Dror Feiler kritiserar polisen för att vara överdrivet hårdhänta när han greps i samband med en demonstration i Almedalen. Foto: Privat
Debattinlägg

”Det pågår en otäck normalisering av hatideologier”

Almedalen 2014 ·

”När polisen misshandlar (”omhändertar”) mig för att jag spelar Pippi Långstrump på min saxofon är det att kränka mina demokratiska rättigheter och min yttrandefrihet”, skriver Dror Feiler.

Om debattören

Dror Feiler
Talesperson Ship to Gaza Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I Almedalen igår kväll visade ett stort antal gotlänningar och cirka 500 tillresta demonstranter vad de tycker om att Svenskarnas Parti tilläts att ”inviga” Almedalsveckan med sin hatpropaganda och tal om att ”etniska främlingar” ska avlägsnas från Sverige och hetsa mot folkgrupp på offentlig plats!

Vi som var där var unga och gamla, anarkister, socialister och liberaler. Kristna, muslimer och ateister. Och vi var där för att vi ser faran, för att vi ser en mycket otäck normaliseringsprocess av hatideologier som pågår.

Rättsväsendet och juristerna verkar vara räddhågsna och poliserna verkar hellre skydda hets mot folkgrupp än anti-rasistiska demonstranter rätt att protestera mot detsamma. Det ser ut som om hela svenskasystemet har en krypande, inställning till Svenskarnas parti och detta är mycket obehaglig.

Denna normaliseringsprocess kan tyvärr bara sluta på ett sätt – mycket illa!

Ja, det är sant, igår stod en nazist i talarstolen i Almedalen. Han stod på precis samma scen och vid exakt samma klockslag som Stefan Löfven (S) kommer att stå ikväll.

Historien har lärt oss att vi inte kan låta normaliseringen av rasistiska, fascistiska och nazistiska partier gå obemärkt förbi. Vi måste här och nu höja vår röst och använda oss av våra demokratiska rättigheter att på samma plats och ställe och med ickevåld visa vår avsky för deras organisationer och åsikter.

Jag som aktiv vänsterpartistik politiker, kulturarbetare, aktivist och medborgare tar mitt ansvar i att protestera mot normaliseringen av nazistiska och fascistiska partier. Nu är det också dags för andra politiker att kliva fram och delta i protesterna.

Det räcker inte med uttalanden och beklaganden. Den här striden vinner vi bara om vi är många som sluter oss samman i protesterna på gator och torg över hela landet.

Stämningen i gårdagens demonstration mot Svenskarnas Partivar lugn men en halvtimme in i SvP-ledarens tal greps jag för störande av allmän ordning av civila poliser som vägrade att legitimera sig. Detta resulterade i att fyra demonstranter försökte hjälpa mig och därmed också greps.

Vi fördes till en polisbuss och fraktades ut på landet utanför Visby till en för mig okänd plats och kastades av där.

Jag förnekade naturligtvis brott då jag minuterna innan frågat en civil polisman om vad jag fick göra och inte och var mycket noggrann med att följa detta. Trots detta blev jag alltså gripen.

I dag går livet och kampen vidare och jag är glad och stolt över att jag var igår där tillsammans med flera hundra andra visat att med aktivism och civilolydnad som Rosa Parks, Martin Luther King och Mahatma Gandi kan vi och ska vi stoppa nazismen – det är vårt ansvar.

Demokrati och yttrandefrihet innebär att man får tycka vad man vill, och ibland till och med säga det även om det i vissa fall kan vara åtalbart (hets mot folkgrupp). Men demokrati och yttrandefrihet innebär inte att man med automatik kan förvänta dig att vara oemotsagd.

Så när polisen misshandlar (”omhändertar”) mig för att jag spelar Pippi Långstrump är det att kränka mina demokratiska rättigheter och min yttrandefrihet.

Det finns också undantag för yttrandefriheten. När demokratin hotas av odemokratiska ideologier och partier som fascister och nazister så kan myndigheterna begränsa deras yttrandefrihet med hänvisning till övriga medborgares demokratiska rättigheter.

Att uttrycka sig i rasistiska ordalag, att sprida antisemitism eller andra rasistiska läror eller vara nedsättande om minoritetsgrupper och religiösa övertygelser är inte förenligt med yttrandefriheten och demokratin.

Politikerna och alla andra bör ta lärdom av svenska kyrkan som på ett beslutsamt och innovativt sätt med klockringning har agerat mot nazism ooch hatideologier.

Undfallenheten för dessa grupper som sker just nu är oförenligt med demokratin och yttrandefriheten.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.