Delfinen Flip, Kolmården, 2003. Foto: Claudio Bresciani / TT
Debattinlägg

”Dags att slopa delfinarier”

Delfiner ·

”Låt delfinerna leva i sitt naturliga element där de inte får ögoninfektioner av kemikalier i vattnet, blir understimulerade eller tvingas göra konster för att vinna publikens gunst”, skriver Camilla Björkbom.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vårt utnyttjande av djur för underhållning skull väcker allt mer kritik. Vi kan se en växande opinion mot vilda djur på cirkus. Djurparker både i Sverige och utomlands är ofta föremål för debatt och allt fler ställer sig frågan om det är rätt att hålla djur i fångenskap.

Nyligen nåddes vi av ett positivt besked från Polen som tagit ställning mot delfinarier. Landets miljöminister gick ut med beskedet att inte tillåta byggandet av ett nytt delfinarium då han menade att det inte är moraliskt rätt att hålla delfiner i fångenskap.

Djur finns inte till för att underhålla oss människor. När det kommer till delfiner så finns det mycket som visar att delfinarier inte är en acceptabel miljö för djuren.

Det är bevisat att havslevande däggdjur som valar, tumlare och just delfiner uppvisar en hög grad av självmedvetenhet och intelligens. De borde ges skydd mot jakt och mot att hållas i fångenskap.

Delfinerna använder ekolokalisering till att utforska sin omgivning och i det vilda rör de sig långa sträckor. De kan färdas omkring åtta mil på en dag.

Dessa behov förblir ouppfyllda eller kraftigt reducerade av tillvaron i fångenskap. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans leder ofta till stress och stereotypa beteenden som att exempelvis slå huvudet upprepade gånger mot poolväggen.

I delfinariet störs delfiner också av ljud från musik, publik och nu kanske även en berg- och dalbana.

Kolmårdens djurpark, som har Sverige enda delfinarium, har fått tillstånd att bygga berg- och dalbanan Wildfire i direkt anknytning till djurparken.

Enligt reglerna får nöjesanordningar i anslutning till en djurpark inte vara belägna så nära att de förorsakar djuren lidande.

Kolmården har trots detta fått dispens av Jordbruksverket för byggande – en dispens som Kolmårdsuppropet tillsammans med Djurens Rätt nyligen överklagat.

Samtidigt ser jag med glädje att det rör sig i de här frågorna. Allt fler inser problematiken i att hålla djur fångna för nöjes skull.

Vi ser det bland annat i den pågående cirkusdebatten där majoriteten av riksdagens partier nu uttrycker sitt stöd för en lagändring för att förbjuda vilda djur på cirkus.

Många länder har tagit beslutet att förbjuda vilda djur på cirkus – alldeles nyligen införde Nederländerna sådana regler.

Delfinarier och andra former av underhållning med djur finns för att människor vill fascineras av och titta på djuren på nära håll, på ett billigt och bekvämt sätt.

Det är dags att inse att dessa underhållningsformer ligger under gränsen för vad som kan anses vara anständigt att göra mot djur.

Att Kolmården vill bygga berg- och dalbana har jag ingenting emot, det är ett steg i rätt riktning att låta annat än djuren stå för underhållningen.

Det är däremot under all kritik att låta det gå ut över djuren som hålls där mot sin vilja.

Djuren borde fasas ur från parken och ett bra första steg vore att avveckla delfinariet.

Låt delfinerna leva i sitt naturliga element där de inte får ögoninfektioner av kemikalier i vattnet, blir understimulerade eller tvingas göra konster för att vinna publikens gunst.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.