Finansminister Magdalena Andersson (S). Till höger Elis G Örjes, Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Marcus Ericsson / TT / Privat
Debattinlägg

”S borde införa fastighetskatt”

Bostäder ·

”Jag vill se införandet av fastighetsskatt. Problemet är att finansministern är livrädd för en politik som skulle kunna reta upp hennes grannar i Nacka”, skriver Elis G Örjes.

Om debattören

Elis G Örjes
Skribent för Socialdemokratiska ekonomklubben på Handelshögskolan i Stockholm

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När det politiska året börjar är en av de största frågorna för året bostadsmarknaden.

Finansminister Magdalena Andersson (S) förespråkar amorteringskrav istället för fastighetsskatt, detta för att hålla medelklassväljarna i villaförorterna på gott humör.

Hon är helt enkelt rädd för att en fastighetsskatt skulle skada hennes förtroende hos grannar i Nacka.

Problemen på den svenska bostadsmarknaden är väl kända, och har lyfts fram av såväl riksbankschefen Stefan Ingves som Finansinspektionen och Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler.

På tio år har bostadspriserna fördubblats och riskerar att till slut leda till en kollaps av den svenska bostadsmarknaden. För att förhindra detta vill Andersson lagstifta om ett amorteringskrav.

Amorteringskrav har dock kritiserats av tunga nationalekonomer som Harry Flam för att det kan komma att göra mer skada än nytta.

Flam föreslår att skrota amorteringskravet och ta tillbaka fastighetsskatten i stället. Ett amorteringskrav kan leda till att människor behöver sälja sin bostad vid en ekonomisk kris.

Ett amorteringskrav kan därför komma att förstärka nästa kris.

Flam och Hassler är dock eniga om att Andersson borde införa en fastighetsskatt, och Stefan Ingves har också lyft fram en sänkning av ränteavdragen för att bromsa prisstegringen.

Båda dessa kan sänka priser på bostäder utan att låsa in pengar på samma sätt som ett amorteringskrav.

Varför gör inte Andersson inte detta istället? Jag tror att det beror på att de som har störst lån är medelklassen i de svenska villaförorterna, så som Nacka, där finansministern själv bor.

Valresultatet visar att detta är samma villaområden där väljarna står och väger mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Dessa villaägare med höga skulder skulle förlora mycket på en återinförd fastighetsskatt eller avtrappade ränteavdrag.

Andersson har hittills inte vågat röra vare sig ränteavdraget eller fastighetsskatten. Hon vill inte stöta sig med grannarna i Nacka.

Istället har Andersson hoppats på att problemet skulle lösas genom att Finansinspektionen skulle driva igenom ett amorteringskrav.

Detta har dock mött på en hel del hinder och regeringen hoppas, efter många om och men, att införa det kritiserade amorteringskravet till nästa sommar.

Jag vill se införande av fastighetsskatt. Problemet är att finansministern är livrädd för en politik som skulle kunna reta upp hennes grannar i Nacka.

Risken för en bostadsbubbla är överhängande och det är inte säkert att ett amorteringskrav kommer lösa problemen.

Men grannarna i Nacka måste värnas till varje pris, om inte för grannsämjan så för Socialdemokraternas opinionssiffror.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.