Foto: Claudio Bresciani/TT
Debattinlägg

”En PR-framgång för SD”

Politik ·

”Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet. Genom sitt agerande har partiet synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär”, skriver Ulf Bjereld.

Om debattören

Ulf Bjereld
Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande Socialdemokrater för tro och solidariet 

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I eftermiddag ger Sverigedemokraterna besked om hur partiet kommer att agera vid onsdagens budgetomröstning i riksdagen.

Om Sverigedemokraterna följer praxis och lägger ned sina röster i den avgörande omröstningen kommer Stefan Löfven att regera vidare. Om Sverigedemokraterna däremot stödjer allianspartiernas budgetförslag följer en regeringskris.

Vad talar då för att Sverigedemokraterna kommer att välja att stödja allianspartiernas budgetförslag och därigenom utlösa en regeringskris?

Med ett sådant agerande skulle partiet visa sina egna sympatisörer och de övriga partierna att man är beredd att lägga kraft bakom orden och verkligen utnyttja den makt som vågmästarrollen innebär.

Partiets egna medlemmar och sympatisörer skulle sannolikt också hälsa ett sådant beslut med tillfredsställelse.

Det som däremot talar mot är att Sverigedemokraterna genom att utlösa en kris riskerar att skada bilden av sig själv som ett ansvarstagande parti, ett parti som sätter landets bästa främst.

Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att lägga ned sina röster.

Inget kan heller med säkerhet säga vad som följer av en eventuell regeringskris. Blir det nyval riskerar Sverigedemokraterna att förlora sin så eftersträvade och viktiga vågmästarposition.

Partiledaren Jimmie Åkessonär långtidssjukskriven och det är osäkert hur partiet skulle klara ett extra val utan honom. Dessutom måste det fresta på ideologiskt för Sverigedemokraterna att ge sitt aktiva stöd till en budget och en politik som inrymmer Europas kanske mest generösa flykting- och invandringspolitik.

Hittills har partiet utnyttjat den uppkomna situationen mycket skickligt, på ett sätt som inneburit en stor PR-framgång för partiet

Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet, och spänningen trissas nu upp timma för timma i väntan på eftermiddagens besked. 

Genom sitt agerande har partiet också synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär.

Situationen har förändrats något genom att det tycks som att den rödgröna regeringen avser att välja återremittering framför avgång eller extra val om man förlorar omröstningen.

Ett snyggt avslut från Sverigedemokraternas horisont vore att utnyttja situationen fullt ut fram till i eftermiddag för att då, i sista stund, betona sitt ansvar för landets väl och ve och förklara att man tänker lägga ned sina röster.

På så sätt blir krisen inte lika akut om Sverigedemokraterna väljer att stödja allianspartiernas budgetförslag och därigenom får ett sådant beslut mindre konsekvenser. Priset för att fälla regeringen blir inte lika högt.

Jag står kvar vid min bedömning att Sverigedemokraterna till sist lägger ned sina röster.

Den befästs ytterligare i ett uttalande av Björn Söder till Aftonbladet i går.

Björn Söder markerade där för Sverigedemokraternas sympatisörer att han och partiledningen hör var de säger och vet vad de vill – men att de ändå bör förbereda sig på att partiet till syvende och sist sätter statsansvaret framför yviga maktdemonstrationer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.