Foto: Berit Roald/TT
Debattinlägg

”Fåfänga som drivkraft är vare sig fult eller fel”

Träning och hälsa ·

”Jag vill vara stark, frisk, hel, funktionell och uthållig. Både på insidan och utsidan. Både till kropp och själ. Men jag vill också se bra ut naken”, skriver Jonas Colting.

Om debattören

Jonas Colting
VM-medaljör i triathlon, författare, hälsodebattör, coach och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Min första bok heter ”Jag vill bara se bra ut naken”. Titeln är hämtad från en scen ur filmen American Beauty där Kevin Spaceys rollkaraktär vill börja träna och frågar sina nyinflyttade grannar om råd hur han ska gå tillväga.

De frågar honom vad han vill åstadkomma. Vill han bara gå ned i vikt eller bli starkare och smidigare också?

Hans svar är helt enkelt: ”I want to look good naked”.

Jag valde visserligen den frasen som boktitel som en ironisk blinkning till en samtid och värld som blir allt mer ytlig. I synnerhet gäller den ytligheten kulturen kring hälsa, träning och fitness där strävan efter yttre attribut i mångt och mycket tränger undan de mer grundläggande och djupt liggande värdena som en proaktiv livsstil tillhandahåller.

Ett tydligt sexpack, en smalare midja, kraftigare bröstkorg, tonade muskler, svällande ådror eller tajt rumpa i all ära, men det bästa och främsta skälet att träna och äta rätt är naturligtvis vad det gör för vår långsiktiga hälsa och välmående.

Vi presterar och fungerar på en högre nivå och mår avsevärt bättre. Inte bara i kroppen utan också i själen! I min hälso- och träningsfilosofi får aldrig långsiktighet, funktion, välmående och hälsa kompromissas i jakten på yttre attribut.

Vad vi tycker är ”snyggt” är förresten till stor del kulturellt betingat och är föränderligt både genom trender och tidsanda.

En del individer har nära till hands att forma ovan nämnda attribut utan större ansträngning medan vissa hårdtränande elitidrottare aldrig kommer i närheten av ett synligt sexpack.

Så jakten på dessa attribut kan vara både ett sisyfosarbete och en fälla av ytlighet på samma gång.

Men ändå… Kan vi inte också bejaka att det är trevligt när vår livsstil reflekteras av vårt utseende?

Kan vi inte också erkänna att vi gillar det vi ser i spegeln efter att ha tränat och ätit bra under en period?

Kan vi inte också erkänna att det ger en kick att till viss del se vår egen kropps former förändras under mödan av våra ansträngningar?

Jo, så klart! Inte bara kan vi det utan vi borde göra det! Det finns något sunt i att bejaka den fåfänga som ett intresse för sin egen hälsa genererar. Det finns något sunt i att kunna titta på sin kropp och tycka om det man ser.

Det finns något sunt i att bry sig och vilja göra det bästa av det man har. Att förvalta, vårda, sköta och ta hand om oss själva.

Om vi alla tyckte mer om oss själva och våra kroppar så spelar det nämligen ingen roll hur vi ser ut i andras ögon. Vi kan vara långa, korta, breda, smala, runda, kurviga och allt däremellan. Fåfänga handlar om att tycka om det vi själva ser.

Vi är alla vackra, sexiga och snygga om vi väljer att tycka det om oss själva! Vad andra tycker kan dra åt helvete.

Att fåfänga kan vara en stark drivkraft är vare sig fult eller fel. Precis som vi kan glädjas åt hur vi ser ut i en nyinköpt skjorta eller blus så kan vi känna samma sak när vi tar av oss den.

Jag vill vara stark, frisk, hel, funktionell och uthållig. Både på insidan och utsidan. Både till kropp och själ. 

Men jag vill också se bra ut naken. Och det vill du också. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.