Amanda Lundeteg
Amanda Lundeteg, VD stiftelsen Allbright
Debattinlägg

”Flosklerna flödar i jämställdhetsdebatten”

Bolagsstyrelser ·

”Det finns en utbredd uppfattning om att skälet till den ojämna fördelningen av makt på ledande positioner i svenskt näringsliv beror på kvinnorna själva”, skriver Amanda Lundeteg.

Om debattören

Amanda Lundeteg
VD stiftelsen Allbright

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På SVT Opinion gör Timbro ett stort nummer av att ”inget styrker att kvinnor väljs bort”.

Åtskilliga aktörer med skygglappar häver ur sig jämställdhetsfloskler. Kvinnor vill inte. Kvinnor tackar nej till förfrågningar. Och det finns inte tillräckligt med kompetenta kvinnor.

Så lyder de allra vanligaste bortförklaringarna till den skeva representationen av kön i börsstyrelserna.

När valberedningarna nu är igång med att presentera förslag på nya kandidater till börsens styrelser ser andelen kvinnor ser ut att få en rekordökning. Bland de bolag som har presenterat sina kandidater är kvinnorna uppe på hela 36 procent.

Endast fyra procentenheter ifrån målet om att inget kön får understiga 40 procent.

Om bolagen som ännu inte tillkännagivit sina nomineringar skiftar 197 män med kvinnor är vi i mål. Utan kvoteringslagstiftning.

Att påstå att det inte finns tillräckligt med kompetenta kvinnor är verklighetsfrånvänt.

Kvinnor har dominerat både ekonom- och juristutbildningen sedan 90-talet. Och allt fler kvinnor gör sig ett namn inom digitalisering. Det i kombination med att styrelserna nu ropar efter fler perspektiv och breddad kompetens öppnar upp för mer diversifierade styrelser.

En vitalisering av börsstyrelserna är nödvändig för att stärka svenskt näringsliv.

Studier från Harvard Business Review visar att bolag som har kvinnor i styrelserna har högre rörelsemarginal, högre avkastning på eget kapital och högre avkastning på investerat kapital.

Bolag med kvinnor i toppen löper dessutom 20 procent mindre risk att gå i konkurs. Att säga nej till kvinnor är helt enkelt att säga nej till potentiella tillväxtmöjligheter.

Företagsledare, politiker och samhällsaktörer som fortfarande lägger skulden för mansdominansen på kvinnan bidrar varken till förändring eller konstruktiv debatt.

Ryggdunkande nätverk är fortfarande ett större problem än ”bristen på kompetenta kvinnor”.

På AllBright arbetar vi för att alla människor ska ha samma förutsättningar oavsett kön, och att all tillgänglig kompetens ska tas tillvara på.

För att detta ska ske är det hög tid att skifta fokus.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.