Debattinlägg

”Förföljelsen av kristna är oacceptabel”

Mellanöstern ·

”Det senaste årtiondet ser vi återigen hur kristna blir till villebråd – fria att jaga, döda och fördriva – i de områden där terroristerna tar makten. Omvärlden måste engagera sig betydligt mer för utsatta kristna minoriteter i Mellanöstern”, skriver Erik Ullenhag och Fredrik Malm.

Om debattörerna

Erik Ullenhag
Integrationsminister (Fp)
Fredrik Malm
Riksdagsledamot, Liberalerna

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sedan terroristorganisationen Islamiska Staten (IS, tidigare ISIS/ISIL) tagit kontrollen över delar av Irak har de satt igång en ny våg av våld och hot mot kristna. För en redan sargad och traumatiserad minoritet blir situationen nu ännu värre.

I Mosul, Iraks tredje största stad, har terroristerna målat den arabiska bokstaven för N på hus som tillhör kristna. Bokstaven N står för Nazareth, Jesus hemstad, och syftar därför på människor med kristen tro.

Kristna uppmanas att fly, annars riskerar de fruktansvärda förföljelser.

De kristna i Mosul är i huvudsak assyrier/syrianer/kaldéer och de har levt där i tusentals år, långt före kristendomen föddes. De är ursprungsfolk i Irak.

I och runt Mosul har det funnits många kristna samhällen, men allt färre vågar bo kvar. Där finns många kristna helgedomar, kyrkor och kloster.

Men terrorister tvekar inte att attackera dem.

De terrorister som i dag attackerar kristna i Mellanöstern vill inte bara tvinga bort dem från sina hem, de försöker också att utplåna spåren av deras historia.

Vi vill från Folkpartiet Liberalernas sida visa vår största solidaritet med de kristna, som de senaste månaderna utsatts för skoningslöst våld och fördrivits från sina hem av terrorister i Irak.

Vi vill också påminna om att det som nu sker inte är någon isolerad händelse.

Tvärtom följer attacker mot kristna i Mellanöstern ett mönster, det är ett systematiskt våld och en systematisk fördrivning som har pågått under en längre tid, egentligen med olika grad av intensitet ända sedan slutet av 1800-talet.

Under första världskriget mördades över en miljon armenier i dagens Turkiet och hundratusentals assyrier/syrianer/kaldéer och greker.

Och det senaste årtiondet ser vi återigen hur kristna blir till villebråd – fria att jaga, döda och fördriva – i de områden där terroristerna tar makten.

Detta våld måste få ett slut.

Omvärlden måste engagera sig betydligt mer för utsatta kristna minoriteter i Mellanöstern. Det handlar om att inkludera skyddet för minoriteteter i såväl USA:s som EU:s utrikespolitik för Mellanöstern.

Frågan måste också lyftas i FN och bli en integrerad del i biståndsgivarnas strategier och projekt för regionen.

Därtill måste frågan om tolerans och respekt för religionsfrihet få betydligt större utrymme i länderna i regionen.

De flesta stater i Mellanöstern är diktaturer idag, och det kommer aldrig gå att skapa långsiktig stabilitet i dessa länder om det inte sker en demokratisering, som måste gå hand i hand med att garantera säkerheten från terroristerna.

Judendom, kristendom och islam är de tre monoteistiska religionerna och de har alla tre sin givna plats i Mellanöstern. Det är centralt att omvärlden står upp för religionsfrihet i Mellanöstern. Människor har en ovillkorlig rätt att själva välja vilken Gud de ska tro på eller att inte tro på Gud alls.

Men kristendomen håller på att utplånas från stora delar av sina ursprungsområden. Några av de första kyrkorna i världen byggdes just i Mosul, men i dag byggs de i stället i Botkyrka och Södertälje.

Omvärlden måste nu på allvar öka sina insatser för att skydda de kristna i Mellanöstern från utplåning.

Vi vill visa vår solidaritet för dem som attackeras av dessa barbariska terrorister.

Därför håller vi upp det arabiska N-et, för att öka kunskapen om våldet mot utsatta kristna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.