Reportrarna Janne Josefsson och Ola Sandstig har granskat det vänsterextrema våldet.
Reportrarna Janne Josefsson och Ola Sandstig har granskat det vänsterextrema våldet. Foto: SVT
Debattinlägg

”Forskarna talar tyst om det politiska våldet från vänsterhåll”

Extremism ·

”Nej, vi har inte förvanskat någon artikel. Det är befogat att fråga varför forskarna talar så tyst om våldet.”

Om debattören

Ola Sandstig
Journalist, Uppdrag granskning och reportern bakom programmet ”Att vara ägd”

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

En sak är vi i alla fall överens om, vi som gjorde Uppdrag granskning om vänstervåldet, och forskarna som nu kallar oss tendentiösa – i det offentliga samtalet måste man kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Men det innebär inte att man tvunget måste diskutera allt samtidigt. Eller blunda med ena ögat, oavsett om det sitter till vänster eller höger.

Vi gjorde ett program om högerextremism, senare ett om vänsterextremism. När vi gjorde det senare upptäckte vi att den militanta autonoma vänstern smyger sig in i etablissemanget – på demonstrationer, i musikvideos, på offentliga scener och inom delar av politiken – och att det fanns en tendens att bagatellisera eller nonchalera våldsverkan från detta håll.

Den artikel som forskarna publicerade var mycket riktigt ett svar på en utredning. I programmet beskriver vi också det sammanhanget.

Vi har inga åsikter om den utredningen, däremot reagerade vi på hur det politiska våldet beskrivs i DN-artikeln. Forskarna slår inledningsvis fast att ”politiskt motiverat våld hotar vanliga medborgares rätt att uttrycka sina åsikter.” 

Sedan exemplifierar de med nazisternas attack i Kärrtorp och att ”Nazister försöker mörda feminister på Möllevången i Malmö”. 

Ingen, knappast heller Uppdrag Granskning, förminskar på något sätt nazisternas våld.

Men när debattartikeln skrevs satt flera vänsteraktivister frihetsberövande, misstänkta och senare dömda för ett ytterst brutalt våldsanvändande. Att inte beröra detta med ett ord är att göra precis det som forskarna beskyller Uppdrag granskning för– att tendentiöst måla med svartvita penslar.

När forskarna beskriver den autonoma vänstern händer något intressant. De menar att den autonoma vänsterns ”ideologi präglas av krav på mer demokrati” och att de ”radikaliserar samhällets centrala värderingar”.

Med andra ord: de vill ha mer av det goda. Att den utomparlamentariska kampen mot detta ”mer demokrati” inte bara innefattar fredliga medel utan också våld, ”hembesök”, mordhot, skadegörelse med mera nämns inte.

Det var därför vi kontaktade forskarna. Var deras beskrivning en slarvig formulering? Vad ansåg de egentligen om våldet som finns inom den autonoma vänstern?

Den forskaren som valdes ut att prata med oss beskrev militansen inom den autonoma vänstern som ett uttryck för retorik och revolutionsromantik. Att det var en realitet som drabbade människor framhölls inte överhuvudtaget.

Forskaren verkade ointresserad av frågan, och påtagligt oinformerad om den del av den autonoma vänstern som har påfallande lätt att ta till våld.

Så nej, Uppdrag Granskning har inte förvanskat någon artikel.  Vi tar heller inte till de stora ord som forskarna själva har så lätt att ta använda. Vi hävdar inte att de ”möjliggör detta våld”.

Men vi anser att det är befogat att fråga varför de talar så tyst om det politiska våldet från vänsterhåll. Och vi anser att en sådan debatt snarare främjar utvecklingen av ett ”demokratiskt samhällsklimat” än förminskar den.

Vi är medvetna om att den autonoma vänstern är större än Revolutionära Fronten och AFA. Därför lägger vi heller inte ansvaret för våldsanvändandet utanför dessa grupper.

Men det finns också ett större ansvar som handlar om hur våld beskrivs och i vilket sammanhang det sätts.

Här anser vi att det flera, såväl inom som utom den autonoma vänstern, har anledning att fundera över sitt agerande.

I det sammanhanget är SVT:s egen Grammisgala, vårvinterinvigningen vid Kulturhuvudstadsåret och forskargruppens debattartikel i DN intressanta företeelser.

Att som forskarna nu, i sin kritik mot oss , ta djurrättsaktivister som exempel på den bredare, ickevåldsbejakande autonoma rörelsen, minskar inte direkt intrycket av att de borde fundera över det här med att ha två saker i huvudet samtidigt.

Att tända eld på lastbilar, mordhota butiksägare och gräva upp anhörigas gravar får nog anses som att gå utanför retorikens ramar. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.