Foto: Anders Wiklund/TT
Debattinlägg

”Demokratisera statsskicket och avskaffa monarkin”

Statsskick ·

”Vi är övertygade att det kommer en dag då vi kommer att titta tillbaka på dagens statsskick och se en historisk relik som hör dåtiden till”, skriver Yasmine Larsson (S), Maria Weimer (FP), Niclas Malmberg (MP) och Mia Sydow Mölleby (V).

Om debattörerna

Maria Weimer
Riksdagsledamot (L)
Niclas Malmberg
Riksdagsledamot (MP)
Mia Sydow Mölleby
Riksdagsledamot (V)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sedan 1921 har vi allmän och lika rösträtt i Sverige. Vårt samhälle bygger på demokratiska principer och vårt politiska system på att vi alla får välja våra företrädare.

Men det finns en funktion som fortfarande är undantagen från principen om folkstyre och det är Sveriges statschef. Monarkin är en kvarleva från den tid Sverige var ett enmansstyre och kungen var allsmäktig.

Vi anser att det är oförenligt med moderna demokratiska värderingar att landets högsta ämbete går i arv.

För alla offentliga tjänster gäller att de ska tillsättas utifrån kunskap och kompetens. Det borde vara självklart att ingen ärver sitt ämbete längre.

För alla med politiska uppdrag gäller att vi har fått vårt uppdrag utifrån förtroende från väljarna. Att arbeten som undersköterska, lärare eller polis skulle gå i arv är en helt befängd tanke. Ingen kan väl heller tänka sig att statsministeruppdraget skulle hållas inom samma familj.

Men fortfarande ärvs alltså landets allra högsta ämbete.

Det har nu gått över 40 år sedan Torekovkompromissen slöts med innebörden att monarkin behölls men utan någon egentlig konstitutionell makt. Kompromissen var uttryck för vad som var politiskt möjligt att åstadkomma då, i den tidsandan som då präglade Sverige.

Mycket har hänt sedan dess. Vårt samhälle har moderniserats och förnyats på många viktiga områden.

Idag, 13 riksdagsval senare, och med helt nya generationer av parlamentariker anser vi att vi måste kunna gå vidare och fullt ut demokratisera vårt statsskick och därmed avskaffa monarkin.

Det finns en mängd goda förebilder i Europa för hur en republik skulle kunna se ut.

I Tyskland finns en president som utses av den tyska riksdagen förbundsdagen och som har en representativ funktion i likhet med den svenska statschefen. Finland utser sin president genom direkta val och där har presidenten också politiskt inflytande.

Vi tycker att båda alternativen kan vara intressanta och vill inte föregripa ett beslut om hur en svensk republik skulle se ut.

För första gången har ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet skrivit en gemensam motion i riksdagen om att avskaffa monarkin.

Många av oss har tidigare motionerat med våra partikamrater om denna fråga. 

För att skapa nytt liv i republikfrågan och ta ett första steg mot ett brett parlamentariskt stöd har vi valt att sträcka oss över partigränserna med en gemensam motion.

Detta sker samtidigt som Republikanska föreningen växer starkt i antalet medlemmar och nu är uppe i över 11 000 medlemmar och har över 40 000 gilla-markeringar på Facebook.

Det finns en ny generation svenskar som har svårt att se mervärdet av vårt förlegade statsskick.

Vi kommer att fortsätta driva frågan om republik vidare och vi hoppas att vår motion med åren ska få allt bredare stöd i riksdagen och bland allmänheten.

Vi är övertygade att det kommer en dag då vi kommer att titta tillbaka på dagens statsskick och se en historisk relik som hör dåtiden till.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.