Debattinlägg

Granska Vänsterpartiets relationer med Nordkorea

VÄNSTERPARTIET ·

Fredrik Segerfeldt om att inte bara SD har ett mörkt förflutet:

Det finns inte bara ett parti i Sveriges riksdag som i modern tid är befläckat av totalitärt hat, utan två. Sverigedemokraterna är det ena, det andra heter Vänsterpartiet – tidigare Vänsterpartiet kommunisterna.

Jag gillar granskningen av Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas historia. Dels av personliga skäl. Under min uppväxt i Blekinge fick jag smaka på kängorna av de rasister som fanns i dessa kretsar. Jag minns fortfarande hur jag låg där utanför korvkiosken, hoprullad i fosterställning efter knytnävsslagen som fällt mig till marken och kände sparkarna. I små samhällen är det lättare att identifiera brottslingar. Alla känner ju alla. Den ena av rasisterna blev dömd i domstol. Den andra kom undan.

Men det är främst av ideologiska skäl jag tycker det är viktigt att diskutera i vilka rörelser och organisationer ledande politiker har engagerat sig. Det säger väldigt mycket om en persons människosyn om man går med i ett parti som bygger på något annat än demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter. I Åkessons fall handlar det om ett parti fyllt med personer med diverse naziattiraljer. Varje normalt funtad person håller naturligtvis allt sådant på armslängds avstånd. När det, som i detta fall, handlar om en person som söker väljarnas mandat att få bestämma över oss andra är det extra allvarligt.

Men det finns inte bara ett parti i Sveriges riksdag som i modern tid är befläckat av totalitärt hat, utan två. Det andra heter Vänsterpartiet, tidigare Vänsterpartiet kommunisterna.

I decennier stod V på förtryckets sida och närde varma relationer med diktaturer av olika grad. Man var helt enkelt motståndare till liberal demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter och hyllade fattigdom och förtryck runt om i världen.

Jag pratar nu inte om forntid, utan om nutidshistoria. Så sent som 1987 skickade VPK:s partiledare Lars Werner ett gratulationsbrev till Kim Il-Sung, med anledning av dennes 75-årsdag:

”Vänsterpartiet kommunisterna och jag personligen gratulerar Dig hjärtligt med anledning av Din 75-årsdag och vill uttrycka vår höga värdering av de stora insatser som Du gjort under decennier för Koreas arbetarklass och folk och i den världsomspännande antiimperialistiska kampen.”

Kim Il-Sung var alltså diktator i Nordkorea och farfar till landets nuvarande ledare Kim Jong-Un.

Häromveckan publicerade FN en rapport om landet i vilken man konstaterade att regimens förtryck är ett brott mot mänskligheten, med svält, tortyr, våldtäkter, summariska och avrättningar, slaveri, försvinnanden. Rapportens huvudförfattare Michael Kirby jämställer brotten med Nazitysklands.

Vidden av förtrycket är ingen ny information. Att Nordkorea är en bisarr diktatur har varit känt i decennier. Även på 1980-talet visste man att det politiska systemet i landet har systematiska och grova kränkningar av mänskliga rättigheter som en integrerad del. Men eftersom landet är så slutet är det nya i FN-rapporten att man för första gången får en samlad bild.

Det är jättebra att Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna granskas. Men vi bör betrakta Vänsterpartiet på samma sätt, för att inte säga ännu hårdare. För om man ska tro opinionsmätningarna kommer Jonas Sjöstedt att ingå i regeringen efter valet i höst.

Jonas Sjöstedt gick med i Vänsterpartiet kommunisterna på 1970-talet. 1987, när Werner skickade brevet, hade Sjöstedt varit medlem i tio år. Det innebär att han engagerade sig, och i decennier var aktiv, i ett parti som hyllade en regim vars brott mot mänskligheten FN jämställer med Nazitysklands.

Varför då? Och vad säger det om Sjöstedts människosyn?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.