Debattinlägg

Graviditeten hemlighölls till följd av slottets skandaler

Daniel Nyhlén, kungaexpert

VICTORIA GRAVID Spekulationerna om när vår kronprinsessa skulle bli gravid har gått heta och frågan många har ställt sig är: varför dröjer det så länge? När kronprinsessan nu offentliggör sitt välsignade tillstånd kommer det som en överraskning för också de mest rutinerade kungareportrar. Bakom hemlighetsmakeriet står den rad av skandaler som har exploderat kring kungafamiljen i media den senaste tiden. En dyster tid som har gjort kronprinsessparet mycket angelägna om att enbart berätta om sina familjeplaner för den absolut innersta kretsen, skriver kungaexperten Daniel Nyhlén.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel ska äntligen få barn. Att ordet äntligen smyger sig in i meningen har sin förklaring. Att bli gravid har nämligen tagit sin tid för Victoria. Därför är det naturligtvis extra roligt att de nu väljer att gå ut med nyheten om att Sverige i mars 2012 kommer få en kommande liten tronarvinge. Den som är lite haj på huvudräkning kan lätt konstatera att barnet blev till någonstans kring midsommar 2011, ett helt år efter det kungliga bröllopet och den efterföljande smekmånaden i Söderhavet, dit färden gick i ett omdiskuterat privatplan. Frågan många ställde sig var: varför dröjer det så länge?

Spekulationerna om när vår kronprinsessa skulle bli gravid har därför varit många. Men helt utan fog har de inte varit. Det senaste året har den annars så vältränade Victoria bokstavligen gått upp och ner i vikt ett antal gånger, vilket tydligt har visat sig på bilder med jämna mellanrum. Det såg svenska folket, det såg journalisterna.

Ett par veckor in i januari var dessutom flera vänner till Victoria och Daniel övertygade om att paret väntade barn, vilket jag berättade om i media efter ett spontant grattismeddelande på min Facebook-sida. Gratulationen var dock, av någon anledning, för tidig och snart föll frågan i träda på landets nyhetsredaktioner. De senaste månaderna är det bara ett fåtal vetgiriga hovreportrar som har gjort allt i sin makt för att lista ut saken. En nyhet av den här digniteten skulle utan tvekan leda till fet status och förmodligen en befordran i de konkurrentutsatta journalistleden. Men aj så de bet i sten. Inte ens rutinerade kungareportrar som Sten Hedman eller Johan T Lindwall lyckades knäcka nöten, trots sina välutvecklade kontaktnät i de kungliga regionerna. Anledningen var enkel. Under resans gång har kronprinsessparet varit mycket angelägna om att enbart berätta om sina familjeplaner för den absolut innersta kretsen. Det här var således en nyhet som Victoria och Daniel vill kontrollera och släppa själva. När de kände sig redo.

Under de senare åren har hovbevakningen i Sverige ökat extremt. Det beror självfallet på nyhetsflödet kring den kungliga familjen, där bröllopet mellan Victoria och Daniel toppar listan. Festligheterna blev en jättejackpot i marknadsföring, både för Sverige som för det svenska hovet. Men samtidigt har kungafamiljen också haft en dyster tid bakom sig med en rad skandaler som gång på gång har exploderat i media. Den negativa uppmärksamheten har drabbat kungafamiljen hårdare än de flesta nog förstår. Prinsessan Madeleines brutna förlovning, drottning Silvias fars påstådda nazistkopplingar och Thomas Sjöbergs och Diane Rauschers avslöjande och detaljrika bok ”Den motvillige monarken” kom att skaka om hovet ända in i grunden.

Nu går monarkin in i en ny historisk fas och man kan anta att skriverierna får en annan och betydligt mjukare ton 2012. Födseln av den blivande tronarvingen, ljudet av små babyfötter på Haga Slott och familjepicknicker i det gröna kommer sälja lösnummer det också. Det blir den tacksamma vändingen som kungafamiljen har väntat på. En ordentlig revansch för kronprinsessan Victoria och hela hennes familj.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.