Ljus som är tända för terrordådens offer i Bryssel
Bryssel, 22 mars 2016. Foto: TT / SVT
Debattinlägg

”Dödandet handlar inte om demokrati”

Terrordåden i Bryssel ·

”Jag är innerligt trött på ansvariga politiker som saknar strategier mot terrorn, politiker som inte tar ansvar och som försöker smälla i folk att dödandet handlar om demokrati”, skriver Lotta Gröning.

Om debattören

Lotta Gröning
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Så har det hänt igen! Terrorister – självmordsbombare – tar med sig oskyldiga människor i döden.

I går Bryssel, i november förra året Paris, för att inte tala om alla attentat i Turkiet, Afghanistan, Irak, Thailand. Ja, listan kan göras lång.

Ska det verkligen fortsätta så här?

Att oskyldiga människor mister livet för att de råkar stå på fel plats eller checka in vid fel gate? Det kan inte fortsätta så här, ändå kommer det att göra så.

Efter varje attentat säger statsminister Stefan Löfven (S) att detta var ett attentat mot demokratin, mot det öppna samhället.

Jag måste nu protestera.

Det är inget attentat mot det öppna samhället, det är ett terrorkrig mot länder och politiker som lagt sig i andra länders styre.

Startskottet för det nya kriget, terrorn som inriktar sig på att döda oskyldiga människor var elfte september attentatet i USA.

Då uppkom skräcken för den internationella terrorismen, alla som inte var med USAs president George Bush var för terrorismen.

EU och inte minst Sverige anslöt sig till kampen mot terrorism. Då började en ny verklighet för alla medborgare.

Jakten på terrorister blev startskottet för förändrade lagar när det gäller övervakningens befogenheter.

Borta var historien om hur allt började nämligen USA:s invasion i Irak 2001. Det som gjorde att terrorbalansen föll sönder.

Jag pratade med Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Han konstaterade att bilden av IS uppkomst är att USA är dess pappa och Saudiarabien dess mamma.

Märkligt nog diskuterar vi också sällan Saudiarabiens skuld som exportör av religiösa extrema ideologier.

Saudiarabien har svängdörr till både USA och Storbritannien tack vara stora donationer och mycket pengar.

Angreppet på det öppna samhället står vi också i högsta grad för själva. Vi är alla kontrollerade.

Professor Wilhelm Agrell skriver i sin bok, ”Vem kan man lita på”, om den internationella övervakningens framväxt, att vi måste se visselblåsare Edward Snowden som en hjälte.

Hade inte han läckt alla hemliga handlingar hade vi inte ens sett den övervakning som pågår mellan underrättelsetjänster och stora telekombolag och IT-jättar.

Då hade vi inte vetat vad som pågår, men nu vet vi.

Kriget mot terrorismen har ett pris för oss alla, nämligen den personliga integriteten. Det är inte demokrati!

Vi har ju också gjort det enkelt för alla att röra sig fritt. EU:s fria rörlighet har öppnat för både organiserad brottslighet och terror.

Även om säkerhetspolisen har koll på många så finns det ett stort mörkertal av terrorkrigare. Det visade inte minst dagens attentat i Bryssel.

Självklart ska vi inte likställa de asylsökande människorna på flykt med terrorister. Vi behöver hjälpa medmänniskor i en svår situation.

Europa ska ta emot flyktingar men det innebär inte att gränskontrollerna ska undermineras. Särskilt inte när vi är i krig! EU har som bekant förklarat terrorismen krig.

Jag är nu innerligt trött på ansvariga politiker som saknar strategier mot terrorn, politiker som inte tar ansvar och som försöker smälla i folk att dödandet handlar om demokrati.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.