Gustav Fridolin och Åsa Romson
Foto: Maja Suslin/TT
Debattinlägg

”Miljöpartiet hotar att spränga regeringen inifrån”

Miljöpartiets kris ·

”Skulle språkrören tvingas avgå kan det absurda hända att det blir miljöpartiet som spränger regeringen inifrån”, skriver Lotta Gröning.

Om debattören

Lotta Gröning
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Miljöpartiet är i kris! Språkrören har ställt sina platser till förfogande inför partiets kongress om tre veckor.

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin spelar givetvis högt, de vill inte avgå. Tvärt om, så vill de få chansen att vända partiets urdåliga opinionssiffor och deras egen kräftgång till framgång och trovärdighet.

De vet att demokratin och behovet av att lufta åsikter och få möjligheten att kritisera både politik och företrädare är partiets själ, dess inre kärna.

De vet också att tiden är knapp. Bara tre veckor för valberedningen att pejla läget och få fram andra namn om det skulle bli aktuellt.

Sist men inte minst skulle språkrören tvingas avgå kan det absurda hända att det blir miljöpartiet som spränger regeringen inifrån.

Att ha en vice statsminister och skolminister som förlorat sina uppdrag i det egna partiet på grund av missnöje och inkompetens blir en ohållbar situation för regeringen Löfven.

Så snacka om politisk sörja!

Statsminister Stefan Löfven (S) hade redan innan Kaplan-krisen uppkom stora problem inom sitt eget parti, det är många socialdemokrater som inte vill ha något samarbete med miljöpartiet.

Det är ju ingen tillfällighet att flera tunga socialdemokrater hårt har kritiserat miljöpartiet och deras agerande.

Energipolitiken och avvecklingen av kärnkraften är en stöttesten, integrationspolitiken en annan.

När Mona Sahlin tvingades avgå var ett bärande argument från vänstersossarna det faktum att hon ville samarbeta med miljöpartiet och inte vänstern.

Att Löfven lyckades med det konststycket berodde på att arbetarrörelsen var så splittrad och sönderslagen av alla konflikter och kriser att kritikerna valde att hålla tyst.

Men nu är läget ett annat.

Regeringen anses alldeles för svag, miljöpartiet har enligt mångas åsikt fått för stort inflytande och lobbingen pågår för att få Stefan Löfven att bilda en minoritetsregering.

Läget blir knappast bättre av att Åsa Romson och Gustav Fridolin lovar att låta miljöpolitiken genomsyra deras politik ännu starkare än tidigare. Deras egna väljare jublar kanske men många socialdemokrater ser ännu större problem.

Lägg dessutom till affären Kaplan, Yasri Khan som skulle bli ersättare i partistyrelsen som vägrade skaka hand med tv 4 reporter och misstankarna som uppkommit att partiet skulle vara infiltrerat av islamister.

Helt plötsligt öppnades en dörr, kritik mot kvinnoförtryck, brist på jämställdhet och samröre med extremister bara vällde fram. Detta innebär problem, inte bara för miljöpartiet.

Stefan Löfven som tidigare har haft svårt att bestämma vilken ben han ska stå på måste ta ställning för sin egen trovärdighets skull.

Dessutom hur ska regeringen korsa detta minfält som integrationspolitiken utvecklas till?

Hur ska de undvika att inte alla muslimer dras över en kam och stämplas som en Kaplan eller Khan?

FAKTA: MP-KRISEN

  • 14 april: Det framkommer att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) sommaren 2015 var på samma middag som Ilhan Senturk, ledare för svenska delen av Grå Vargarna – en högerextrem grupp med ursprung i Turkiet. Kaplan säger att han var ovetande om att Senturk var gäst på middagen.
  • 17 april: Kritiken mot bostadsministern växer när Svenska Dagbladet rapporterar att han 2009 jämförde israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.
  • 18 april: Mehmet Kaplan avgår. Han anser att debatten om hans kontakter gör det svårt för honom att sköta arbetet som bostadsminister.
  • 20 april: Yasri Khan drar tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen, efter att han kritiserats både externt och internt för att han i en intervju med TV4 vägrat ta den kvinnliga reportern i hand.
  • SVT rapporterar att planeringschef Magnus Johansson försökt utöva påtryckningar för att kritik mot Kaplan skulle lyftas ur SVT:s Aktuellt.
  • 22 april: En Demoskop-undersökning för Expressen visar på en betydande minskning i förtroendet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson. Även bland egna väljare minskar förtroendet, enligt en Sifo-undersökning för SVT.
  • 23 april: Miljöpartisten Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, kräver i ett öppet brev att språkrören bör avgå.
  • 25 april: Språkrören meddelar vid en presskonferens att de vill sitta kvar, men är beredda att lämna sina poster om de inte får starkt mandat till den kommande kongressen som hålls i Karlstad 13 – 15 maj 2016.

Källa: SVT Nyheter / Ella Berger

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.