Foto: Phillippe Huguen
Debattinlägg

”H&M agerar hjärtlöst i Turkiet”

Klädindustrin ·

”Trots misshandel demonstrerar än idag arbetarna utanför textilfabriken och kräver sina fackliga rättigheter nästan varje dag” skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Om debattörerna

Kurdo Baksi
Svensk-kurdisk debattör (MP)
Murat Kuseyri
Svensk-turkisk journalist

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Örma Textils fabrik i staden Düzce i Turkiet har en enda kund: Den världskända svenska klädkedjan H&M. Men denna H&M-fabrik är inte känd för sina produkter utan för två andra fakta: Att betala urusla löner till sina anställda och motarbetar fackliga rättigheter med fusk, hot och våld.

Just det sista är mycket omskrivet i Turkiet numera. När H&M-anställda gick med  i fackföreningen TEKSIF vid nyår blev ledningen för Örma Textil fabriken minst sagt förbannad: 30 arbetare som just beviljats medlemskap avskedades. Efter avskedanden var det dags för hot: “Den som blir fackföreningsmedlem kan räkna med att avskedas för gott!”

Då textilarbetarna stod på sig tecknade arbetsgivaren ett avtal med den arbetsgivarvänliga och statligt kontrollerade psesudo-fackföreningen ÖZ IPLIK.

Efter hotet var det dags för fusk: I hemlighet samlade arbetsgivaren uppgifterna om arbetarnas elektroniska identitetshandlingar och gjorde dem till medlemmar i ÖZ IPLIK. Detta skedde alltså utan att arbetarna informerades!

När det påtvingade medlemskapet avslöjades protesterade arbetarna starkt med en demonstration utanför arbetsplatsen. Men arbetarnas demonstration blev en mardröm: Efter att arbetsgivarens vakter förstört demonstranternas högtalaranläggning utsattes arbetarna för såväl fysisk som psykisk misshandel. En H&M-fabrik tillåter inte ens demonstrationsfrihet!

Trots misshandeln demonstrerar än idag arbetarna utanför textilfabriken och kräver sina fackliga rättigheter nästan varje dag.

Vad som oroar oss är att H&M är tondövt inför de orättvisor som utpelar sig i deras fabrik i Turkiet. Trots att ledningen för den “riktiga”  fackföreningen TEKSIF vid flera tillfällen har upplyst H&M-representanter i Turkiet  om arbetarnas rätt till  val av fackförening vägrar H&M i Turkiet vidta några åtgärder till stöd för de anställda.

H&M borde ta ansvar eftersom företagets icke agerande strider mot företagets egna etiska riktlinjer och regler som även gäller underleverantörer i hela världen.

Käre Stefan Persson!

Vi tycker att H&M agerar hjärtlöst i Turkiet. Därför har vi två frågor till dig.

Stämmer påståendena om att H&M koncernen vill att statligt kontrollerade ÖZ IPLIK ska organisera arbetarna på Örma Tekstil som  producerar kläder endast för er?

Om påståendena inte stämmer, har ni några planer på att agera så att arbetarna på Örma Tekstil ska få själva välja fackförening?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.