Foto: Privat
Debattinlägg

”Hamas har en cynisk syn på människoliv”

Mellanöstern ·

”Jag är till skillnad från Dror Feiler stolt över min tid som värnpliktig bland fallskärmsjägarna. Om Israel för ett ögonblick lade ner sina vapen hade ett ohyggligt folkmord av judar ägt rum”, replikerar svensk-israeliska soldaten Anders.

Om debattören

Anders
Tidigare soldat i israeliska armén

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Klockan 06.00 i lördags vaknade jag av att flyglarmet ljöd i Tel Aviv. Yrvaket samlades vi alla som bor på samma våning i skyddsrummet, unga och gamla, inklusive föräldrar med en bebis. Konversationen därinne handlar mest om ifall någon hörde en ”boom”, som det kallas när Järnkupolen skjuter ner inkommande raketer.

Dror Feiler från sin trygga plats i Sverige får säkert inte sin nattsömn störd.

Han kan från sin trygghet komma med moraliska pekpinnar om vad Israel bör eller inte bör göra i respons till raketregnet eller tunnlarna som har grävts under gränsen i syfte att kidnappa och döda israeler. Dror Feiler behöver inte heller leva med konsekvenserna av ett eventuellt felaktigt beslut, vars skador kan bli omöjliga att reparera.

Jag har förstått att Dror Feiler är musiker, men när det gäller Israel-Palestinakonflikten verkar han endast kunna ta en enda (falsk) ton. Dror Feilers försök att bygga sig en politisk karriär i Sverige på denna konflikt finner jag motbjudande.

Det största problemet med hans synsätt och hans debattartikel hos SVT Opinion är att det endast kan finnas en bov i dramat. Israel är sannerligen inte perfekt, ibland företräds vi av demokratiskt valda ledare som för en annan politik än den jag kanske hade önskat.

De flesta israeler anser liksom jag själv att vårt militära styre av Västbanken måste avvecklas. I debatten kring fredsförhandlingarna deltar politiker från vänster och höger, hökar och duvor, tankesmedjor och journalister.

Det Dror Feiler har att tillföra har redan debatterats till leda under tiotals år.

Dror Feiler tycks mena att man endast kan förstå det som händer idag utifrån ockupationen. Han bortser därmed från alla övriga faktorer som spelar en roll. Hur förklarar Dror Feilers varför Egypten på senare tid sprängt tiotals tunnlar från Gaza och inte vill ta i Hamas med tång?

Hur förklarar han att de sedvanliga fördömanden av Israel från arabförbundet varit relativt milda? Uppenbarligen ser dessa länder något hos Hamas som Dror Feiler missar.

Hur förklarar Dror Feiler varför Hamas brutit mot samtliga vapenvilor?

Senast skedde detta i fredags då man i en tunnelattack dödade två soldater och enligt uppgifter kidnappade officeren Hadar Goldin, som sedermera förklarats död, över en timme efter att den av FN och USA medlade vapenvilan inträtt.

Då fredsförhandlingarna som bekant misslyckats gång på gång kan man se tillbakadragandet från Gaza som en testballong. Vad skulle hända om man gav Gaza en chans att  forma sin egen framtid?

Under de senaste nio åren har vi sett resultatet. Dror Feiler nämner Hamas demokratiska valseger, men då den gode riksdagskandidatens demokratibegrepp verkar något förvirrat reder jag gärna ut begreppet något.

Demokrati innebär faktiskt inte att man slaktar det besegrade partiets medlemmar och sedan aldrig ger folket chansen att rösta på nytt. Hur anser Dror Feiler att det står det till idag med den lokala demokratin i Gaza? Är den förenlig med Hamas totala inskränkande av kvinnors och homosexuellas rättigheter?

Om man inte har den extrema oturen att vara belastad med Dror Feilers ideologiska skygglappar är det hela inte så komplicerat. Man behöver inte gå längre än till Hamas egna stadgar för att förstå varför permanent konflikt råder med Hamas vid makten. Hamas vill upprätta en islamistisk teokrati som ska ersätta staten Israel.

Hamas planerar med extrem långsiktighet och cynisk syn på människoliv oavsett om det är frågan om israeler eller palestinier. Vad spelar således tusentals civila offer för roll idag om de når en slutlig seger om 50 eller 100 år?

Jag är till skillnad från Dror Feiler stolt över min tid som värnpliktig bland fallskärmsjägarna. Till skillnad mot honom förstår jag att om Israel för ett ögonblick lade ner sina vapen hade ett ohyggligt folkmord av judar ägt rum. Av mina vänner och grannar.

Jag kan anse att det militära styret av Västbanken och blockaden av Gaza är djupt olyckliga, samtidigt som jag som reservist i armén skulle göra min plikt i kampen mot Hamas om jag blev kallad.

Det går faktiskt att hålla fler tankar i huvudet samtidigt. Något som vore önskvärt även hos en kandidat till den svenska riksdagen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.