Romson och Fridolin
Språkrören Åsa Romson, Gustav Fridolin och entledigade bostadsministern Mehmet Kaplan (MP). Foto: TT
Debattinlägg

”Miljöpartiet måste göra upp med islamismen!”

Kaplanaffären ·

”Nu har Miljöpartiet chansen att göra upp med kopplingarna till islamistisk extremism”, skriver Rebwar Hassan (MP).

Om debattören

Rebwar Hassan
Landstingsledamot, gruppledare i Skärholmen (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har avgått innebär dessvärre inte att Miljöpartiet gjort upp med islamismen inom partiet.

Islamisterna inom Miljöpartiet är visserligen i minoritet, men de har inflytande.

I gårdagens Aktuellt sa EU-parlamentarikern Peter Eriksson att Kaplan aldrig skulle fått utstå samma saker om han varit etnisk svensk. Eriksson anser även att Kaplan misstänkliggjorts, på grund av sin etniska bakgrund.

Det är en olycklig argumentation. Man måste skilja på islam och islamism.

Det håller inte att försvara Kaplans kopplingar till extremistorganisationer och sedan hänvisa till att det skulle röra sig om särbehandling av Kaplan, för att han har ett annat etniskt ursprung.

En annan som varit kritisk till bemötandet av Kaplan är Mohamed Temsamani, ordförande i Förenade islamska föreningar i Sverige (FIFS). I söndagens SVT Agenda uttalade sig Temsamani om Kaplan.

Tyvärr så framgick det inte av inslaget att Temsamani också har ett förtroendeuppdrag för MP.

För två år sedan jämförde Kaplan IS-terrorister med frivilliga i finska vinterkriget. Kaplan har bjudit in förintelseförnekaren Yvonne Ridley till Riksdagen och jämfört israeler med nazister.

Efter Kaplan har vi som är aktiva i miljöpartiet möjligheten att sätta ner foten och markera.

Riktiga antirasister går inte armkrok med islamister, som dem i organisationen Milli Görüs. Riktiga antirasister äter inte middag med företrädare för ultranationalistiska Grå vargarna.

Vi miljöpartister måste hävda våra värderingar när det gäller jämställdhet, religionsfrihet, yttrandefrihet och tryckfrihet samt att de religiösa lagar som förespråkas av till exempel Milli Görüs inte hör hemma i vårt sekulariserade samhällsbygge.

Det turkiska AKP-partiets informella inflytande i Miljöpartiet är alldeles för stort.

Det är häpnadsväckande att Rafet Candemir, miljöpartist från Skärholmen i Stockholm, har fått ett uppdrag av turkiska staten att vara Sveriges representant i ett råd utan att någon ledande miljöpartist protesterat.

Jag hoppas att Miljöpartiet kapar banden till regeringen Erdogan efter Kaplans avgång.

Nu har Miljöpartiet chansen att göra upp med kopplingarna till islamistisk extremism.

Ut med islamisterna ur regering, partikanslier, moskéer och bidragssystem!

Kaplanskandalen – punkt för punkt

  • Förra sommaren var bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog.
     
  • Vid middagen fanns förutom Grå vargarnas ordförande även företrädare för islamistiska organisationen Milli Görüs.
     
  • Mehmet Kaplan har kritiserats hårt för sitt agerande, bland annat av statsminister Stefan Löfven (S): ”Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder..
  • Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare.”
     
  • 2009 jämförde dåvarande riksdagsledamoten Kaplan israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.
     
  • Uttalandet finns på en film från lokala tv-stationen Somali Star tv som sänts i Öppna kanalen.
  • Att göra ”jämförelser mellan nutida Israels politik och nazisternas” kan vara antisemitiskt, enligt Europeiska parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.