Foto: Bertil Ericson/TT
Debattinlägg

”Det handlar om integritet – inte stigmatisering”

Abort ·

”Centerkvinnorna vill förpassa Socialstyrelsens förslag till papperskorgen och fortsätter stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp, fria och lagliga aborter med fokus på personlig integritet”, skriver Gunilla Hjelm (C).

Om debattören

Gunilla Hjelm
Förbundsordförande Centerkvinnorna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är i allra högsta grad anmärkningsvärt att RFSU på SVT Opinion väljer att föreslå tvingande registrering för kvinnor som utför abort istället för att ifrågasätta de register som redan finns hos Socialstyrelsen där varje vårdkontakt registreras med bostadskoordinater, personnummer och medborgarskap bland mycket annat.

Det visar egentligen bara hur omfattande övervakningssamhället är redan idag. Det är skrämmande på många olika plan att så många organisationer som säger sig värna kvinnors rättigheter accepterar inskränkningarna i den personliga integriteten.

Centerkvinnorna sätter kvinnors och flickors hälsa, säkerhet och personliga integritet före dataregister och system.

När det gäller forskning och uppföljning av vård och omsorg finns redan idag möjligheter till frivillig registrering och avidentifierade enkäter.

Detta borde kunna leda till att fler register avidentifieras istället för att tvinga fram fler och mer omfattande myndighetsregistrering.

Centerkvinnorna skulle också vilja veta hur i all världen det skulle vara stigmatiserande att slippa finnas med i Socialstyrelsens register när ändå registret sägs vara stängt och icke offentligt.

Kristina Ljungros från RFSU säger sig instämma med Centerkvinnorna om att läckta uppgifter om att en kvinna eller en flicka utfört abort kan innebära stora risker. Hon påpekar att sekretesskravet därför måste vara oavvisligt.

Att en journalist som via en läkare lyckades få ut personuppgifter över ett stort antal personer som avbrutit en oönskad graviditet i Kalmar visar dock att det inte alltid kan garanteras att så är.

Därför är det bättre att behålla den möjlighet som finns idag, där kvinnans eller flickans integritet och personsskydd anses viktigare än system och registerföring. Forskning och metodutveckling kan utformas genom frivilliga insatser.

Centerkvinnorna vill förpassa Socialstyrelsens förslag till papperskorgen och fortsätter stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp, fria och lagliga aborter med fokus på personlig integritet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.