Debattinlägg

Hyresregleringen måste fasas ut

BOSTADSBRISTEN ·

Hannes Hervieu (C) och Alfred Askeljung (C) om hur hyresregleringen skapar bostadsbrist:

Det är snart dags för terminsstart och i alla större studentorter i Sverige, speciellt i Stockholm, är bostadsbristen skriande. Bristen på flexibelt boende i form av hyresrätter drabbar dock inte bara studenter utan alla som vill flytta till Stockholm. Trots otaliga utredningar och utfästelser från bostadsminister Attefall så vägrar man reformera den hyresreglering som skapar bostadsbrist och tvingar människor i förorten att betala för de som bor på Östermalm, skriver Hannes Hervieu (C), Förbundsordförande Centerstudenter, och Alfred Askeljung (C), Förbundsstyrelseledamot Centerstudenter.

Bostadsbristen blir alltmer akut i Sveriges storstäder och framförallt i Stockholm. De som drabbas är främst studenter, invandrare och nyinflyttade – människor utan pengar eller kontakter. Det är idag en låg nyproduktion av hyresrätter, en rasande snabb ombildning av hyresrätter till bostadsrätter, årslånga köer och en omfattande svart handel med hyreskontrakt. Inte minst det sistnämnda har det slagits larm om i media vid flera tillfällen.

Allt detta kan åtgärdas. Det finns en enorm efterfrågan på nya hyresrätter vilket de enorma köerna och den omfattande svarta marknaden bevisar. Om förutsättningarna för att bygga och hyra ut nytt boende förbättrades så skulle bostadsbristen utan tvivel kunna byggas bort. Problemen är många, bland annat en parkeringsnorm som förutsätter att alla äger en bil och buller- och byggnormer som är för hårda. Till detta lägger riksintresset en död hand över stadskärnan och byggandet hindras av alltför långa planprocesser. Delar av dessa problem håler på att rättas till.Dock kvarstår det kanske största hindret mot en fungerande bostadsmarknad för hyresrätter, nämligen hyresregleringen.

Hyresregleringen sätter en hyresnivå enligt det så kallade bruksvärdet, istället för enligt tillgång och efterfrågan. Resultatet ser vi idag,fattigare människor i förorterna får subventionera rikare människors boende i innerstäderna. Det är för oss oförståeligt hur ansvariga politiker i stort försvarar den rådande ordningen.

EU-kommissionen dömde nyligen ut Sveriges bostadsmarknad som skadlig för vår ekonomi. Näringslivet, liksom OECD och Finanspolitiska Rådet håller med. Alla pekar ut hyresregleringen som ett av de största hindren för nya bostäder. Redan på 90-talet så föreslog den så kallade Lindbeckkommissionen att hyresregleringen skulle kunna fasas ut genom att den slopas för nybyggda boenden och trappas ner för redan existerande bestånd. Detta skulle ge en fungerande marknad utan att hyrorna chockhöjs för de som bor i dagens hyresrätter.

Även skattesituationen är till hyresrätternas nackdel. Ränteavdraget på bostadslån motsvaras inte av något liknande för hyresrätter. Det inte bara snedvrider marknaden utan premierar också belåning i ett ekonomiskt klimat där alltfler talar om en bostadsbubbla. Att ansvarsfullt avveckla även ränteavdraget skulle slå två flugor i en smäll.

Vi har här skissat på några viktiga reformer för en bostadsmarknad som skulle fungera bättre för alla, inte bara unga studenter. Det inte det enda som måste göras, men kanske det viktigaste. För våra unga och för Sveriges framtid så måste det finnas bostäder, bostadsminister Attefall måste ta sitt ansvar och fasa ut dessa orättvisa och skadliga regleringar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.