Foto: Per Larsson / TT
Debattinlägg

”Jag hörsammar inte alla önskningar om medverkan”

Sommar i P1 ·

”Det vore mig främmande att, som Viggo Cavling uttrycker det: raljera över alla dumhuvuden som hör av sig till redaktionen och föreslår sig själva”, skriver Bibi Rödöö.

Om debattören

Bibi Rödöö
Programchef Sommar i P1

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sommar i Sveriges Radio är en av få kvarvarande lägereldar och programmet har idag en mycket stor publik. Sommars scen har blivit mycket stor och listan med personer som har synpunkter utifrån olika perspektiv är väldigt lång.

Gemensamt för dem alla är att de bryr som om vilka som Sommarpratar och att de tillmäter Sommar en stor betydelse. Och det är glädjande. Samtidigt är allas starka åsikter omöjliga att förena och inte ens den skickligaste matematikern skulle kunna få ihop ekvationen.

SVT Opinion anser det vara bråttom och angeläget att jag svarar på ett inlägg av Viggo Cavling, som där skrivit ett debattinlägg om att Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist eller Avpixlats ansvarige utgivare Mats Dagerlind borde göra Sommar.

Viggo Cavling tror sig veta att den bortgångne intellektuelle, begåvade humanisten Tage Danielsson hade förespråkat detta.

En annan debattör vill ha svar på hans åsikt att vi ska ha 59% av de medverkande från Norrland eftersom det är den procentuella ytan av Sverige.

En tredje person anser att procentsatsen istället ska fördelas enligt olika invandrargruppers del av befolkningen.

En fjärde anser att det bör vara en arkitekt med varje år.

En femte är upprörd över att ingen av årets Sommarvärdar kommer från Halland.

Det vore mig främmande att, som Viggo Cavling uttrycker det, ”raljera över alla dumhuvuden som hör av sig till redaktionen och föreslår sig själva”.

Jag uppskattar väldigt mycket den önskan som finns hos många människor att göra Sommar och det är också därför vi startade Lyssnarnas Sommar 2007.

Kontakten med alla lyssnare och med alla som vill göra Sommar är mycket givande. Och det känns tungt att krossa hundratals drömmar varje år.

Däremot tynger det mig inte lika mycket att inte hörsamma alla önskningar om medverkan från kollegor i mediebranschen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.