Debattinlägg

Jag hoppas att KFC misslyckas i Sverige

SNABBMAT ·

Mästerkocken Leif Mannerström om att ytterligare en amerikansk snabbmatskedja vill slå sig in på marknaden:

Vi behöver inte fler onyttiga och fettdrypande amerikanska restaurangkoncept. Det räcker nu!

Nu i dagarna står det klart att den amerikanska snabbmatskedjan Kentucky Fried Chicken, KFC, ska börja etablera sig i Sverige.

Jag säger bara: Usch och suck! Vi behöver inte fler snabbmatsrestauranger i landet – och absolut inte KFC.

Fetma och sjukdomar relaterade till fetma var vanligt i USA redan på 70-talet, men efter att vi har börjat anamma den amerikanska snabbmatskulturen har fetma också blivit ett stort problem i Sverige. Varannan man är i dag överviktig, och problemen återfinns även hos våra ungdomar.

Det är dock oftast inte hamburgarna i sig, från McDonalds eller Burger King, som är det skadliga. Den stora boven är alla de söta läskedrycker som serveras till maten. Det är ingenting annat än enorma kaloribomber.

Men det gäller KFC så är även maten rent skadlig. Deras fritering drar till sig farliga fetter, och till kycklingen serveras det feta såser. Lägg sen till alla söta läskedrycker.

En annan aspekt är att maten inte ens är god.

Kentucky Fried Chicken tillför ingenting, och har inte att göra i den svenska matkulturen.

KFC har tidigare försökt att etablera sig i Sverige men misslyckades. Det hoppas jag att de gör även denna gång.

Jag äter sällan snabbmat, senaste gången var för fem år sedan. Då besökte jag och min sonson ett McDonalds och det var inget lyft. Hamburgarna var könlösa och trista och smakade ingenting. Däremot är en riktigt gjord, grillad hamburgare med färska grönsaker både gott och nyttigt.

Istället för snabbmat, skulle jag hellre vilja se att vi åt mer fisk och grönsaker. Sill och strömming är bra mat, men även kyckling – bara det inte är KFC.

I tidningar och på löpsedlar utmålas jag ofta som arg och att jag gormar. Men jag är inte arg, jag säger bara vad jag tycker.

Min åsikt är att vi inte behöver fler snabbmatsrestauranger i Sverige. Det räcker nu!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.