Barn leker i ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien. I september 2014 gick Islamiska staten, IS, till attack mot Kobane. De blev undanpressade i januari av styrkor från kurdiska YPG, Fria syriska armén och den USA-ledda koalitionens bombningar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod 10078 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro **
Barn leker i ruinerna i Kobane i Kurdistan, Syrien. I september 2014 gick Islamiska staten, IS, till attack mot Kobane. De blev undanpressade i januari av styrkor från kurdiska YPG, Fria syriska armén och den USA-ledda koalitionens bombningar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /
Debattinlägg

”Dags att ta itu med IS-återvändarnas våldskapital”

Opinion ·

”IS har en klar plan och ideologi för vad de vill uppnå. Därför är det viktigt att ha ett program mot våldsbejakande personer som är vattentätt och omfattande”, skriver Karwan Faraj om IS-återvändarna.

Om debattören

Karwan Faraj
Frilansjournalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sveriges demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har fått hård kritik efter söndagens intervju i SVT Agenda.

Demokratiministern, som ansvarar för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, kunde under denna intervju inte ge några som helst bra svar på hur Sverige hanterar de drygt 150 personer som återvänt efter sina resor till terrorgruppen IS. 

Att inte ens den högst ansvariga har några bra svar, vittnar om hur komplex och allvarlig denna fråga blivit.

En kille eller tjej som är redo att bokstavligen DÖ för en ideologi kan du inte avradikalisera genom några samtal, praktikplats eller utbildning.

Resorna för att strida med IS har avtagit, Mosul, staden där IS ledaren Abu Bakr Al-baghdadi utropade sin såkallade stat håller på att falla och Raqqa verkar gå samma öde till mötes.

Tusentals utländska jihadister världen över har svurit trohet för honom, samtidigt har världen bestämt sig för att utrota IS från Syrien och Irak.

Men vart tar ideologin vägen? Hur kommer IS eller liknande organisationer omgruppera och blomstra igen?

IS är en terrororganisation med annan slags struktur, till skillnad från tidigare terrororganisationer som till exempel Al Qaida, och försöker uppträda som en stat.

De har fängelser, poliser, trafikpoliser, moralpolis, underrättelsetjänst, soldater, specialstyrkor, självmordsbombare, egna vapenfabriker, mediemaskineri för propaganda, administration, sjukhus, rättssystem, skattesystem, skolor, finansieringssystem via olja, boskap, skörd, antikviteter, smuggling, avlönar sina medlemmar och även änkor till stupade IS krigare.

Målgruppen som IS lyckats locka och rekrytera är väldigt bredd, det är allt ifrån välutbildade personer till dem som ligger på samhällets botten.

Jag har försökt sätta mig in i frågan specifikt. Vilka är det som åker?

Gruppen består av personer som har psykisk ohälsa eller kommer från destruktiva hemmiljöer/livsstil med kanske skilda föräldrar, trauman, missbruk & kriminalitet, extrem personlighet.

De kan vara beroende av kickar, extremt emotionella, sakna balans och struktur i livet, känna starkt utanförskap, söka tillflykt-identitet eller vill ha enkla svar på komplexa frågor.

En del har svamppersonlighet och lätt att suga åt sig allt som sägs, utan att ifrågasätta.

Det är i det tillståndet många av de som har lämnat Sverige befinner sig i, och återvänder, antagligen i samma tillstånd.

De återvänder till samma omständigheter fast nu med katastrofala upplevelser och kanske våldshandlingar i bagaget.

Du kommer hem från att ha tillhört en sådan terrororganisation med den kapaciteten att styra med terror över stora landområden och det enda som väntar dig när du kommer hem är frivilliga samtal. Hur seriöst hot är man då?

Det bemötandet är ett stort hån och ett svek mot alla människor som har drabbats på ett eller annat sätt av terrororganisationens skräckvälde.

Ökad kunskap är ett viktigt steg i arbetet mot våldsbejakande extremism, det är många som är engagerade i frågan men som kanske saknar fördjupad kunskap.

De har en bild av radikalisering som kanske är baserad på andra extremistgrupper, eller har gamla metoder som hen försöker applicera på IS-återvändare men de får inte önskad effekt.

Vi behöver förnya metoderna i arbetet, uthållighet i kombination med snabbhet.

Om vi nu ändå ska hjälpa och rehabilitera IS-hemvändare (något som bara för ett år sen sågs som kontroversiellt med att ge jobb, bostad och så vidare till IS-hemvändare), så måste det till mer än så.

Och det innebär att vi måste gå till botten med själva problematiken och ta reda på de riktiga orsakerna till varför vissa människor väljer att ansluta sig till en terrororganisation som säljer kvinnor som sexslavar, dödar, plundrar och bestraffar även sina egna med avrättning?

Vilka är människorna som reser? Vilka geografiska områden har de växt upp i? Vad har de gemensamt när det kommer till deras status i samhället?

Handlar detta ens om sämre förutsättningar, och till det allra viktigaste – finns det nåt i världen som kan rättfärdiga det IS håller på med?

Sedan måste vi konfrontera dem med alla dessa frågor och det kan inte bara Säpo, Socialtjänsten, psykologer och Polisen göra, utan fler aktörer måste vara med.

Till exempel föreningar, moskéer (Imamer), föräldrar, syskon men också avhoppare som kommit en bit på vägen.

Sist men inte minst borde politiskt kunniga personer i mellanösternfrågor kunna bidra, för det är situationen där som har skapat IS och enligt mig så är IS en lika politisk som religiös terrororganisation ,om vi nu ens ska kalla dem religiösa.

Varje återvändare besitter ett slags våldskapital, som man antingen skapat genom att ha deltagit i strid eller skådat så pass mycket våld under tiden som man tillbringat hos IS att det ger en legitimitet och beundran i de kretsarna.

Bara det i sig skapar nyfikenhet bland sympatisörer och underlättar för återvändare (med syfte att sprida IS-ideologi) att samla unga människor och ha direkt inflytande över hur de ska tänka och tycka.

IS har en klar plan/agenda och ideologi med vad de vill uppnå. Därför är det viktigt att ha ett program mot våldsbejakande personer som är vattentätt och omfattande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.