Island.
Island gör ”vulkanen” efter segern mot England med 2-1. Foto: Bildbyrån
Debattinlägg

”Kaxig behöver inte vara ett skällsord”

Fotbolls-EM ·

”När man är ett litet land räcker det inte att spela efter etablerade regler”, skriver Kristján Fannar.

Om debattören

Kristján Fannar
Affärs-och marknadsutvecklare samt stolt islänning

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sett till invånarantalet är Island det minsta land som någonsin deltagit i fotbolls EM och många har frågat sig vad det beror på.

En relevant fråga, som kräver ett djupare svar.

Fotbollslandslagets prestationer är bara ett sista exempel på mentaliteten på den lilla ön i Atlanthavet. En mentalitet som Sverige kan dra lärdom av på flera olika nivåer.

Som uppväxt på Island blir du indoktrinerad med detta: om något är värt att göra så är det värt att göra ordentligt, du satsar allt! Som svensk kan du tänka raka motsättningen till uttrycket ”lagom”.

Har du börjat på något så slutför du det, oavsett hur obekvämt det är.

”Harka” är ett uttryck som kan förklaras som envis uthållighet för att få jobbet gjort. Vissa säger att mentaliteten kommer från fiskeri-traditionen där du oavsett vad stannade kvar tills du lyckats med fångsten.

Det finns en form av anti-hierarki i Island. Alltså motsättningen till den svenska jante-lagen.

Det är ok att sticka ut, säga saker annorlunda och göra saker annorlunda – så länge du är ärlig och gör det helhjärtat vinner du en islännings respekt. På så sätt blir det också acceptabelt att göra fel eller misslyckas, för du gjorde ditt bästa.

Gemenskapen är stark på Island och den nationella identiteten/samhörigheten är avundsvärd. Som exempel finns 27 000 islänningar på plats i Frankrike inför EM – det är åtta procent av befolkningen.

Islänningar låter sig sällan begränsas av det faktum att de är få.

Island är oftast i underläge när man jämför med andra länder vilket skapar en form av småkaxig stolt underdogmentalitet.

Lever du på en ensam blåsig ö i Atlanthavet är du tvungen att ”gräva där du står” och se utvecklingsmöjligheter. Vilka andra än islänningar hade hittat på och gjort ”storm hike” till en populär turistaktivitet. En tusenkronors vandring i lavamarken som endast genomförs om det blåser minst tio meter per sekund..!

Tillsammans odlar detta en form av kreativt entreprenörskap och evig strävan efter nya lösningar där man försöker tänka resurssmart och göra det bästa av sina förutsättningar.

När man är ett litet land så räcker det nämligen inte med att spela efter etablerade regler om man vill komma någon vart – man får ändra spelreglerna helt enkelt.

Musikscenen, film, idrott och turism är områden där Island sticker ut för tillfället och i många fall lyckas det.

Men det finns också exempel på det motsatta.

Avregleringar och lättnader i kreditregler fick isländska banker att drabbas av hybris på 2000-talet och bankkrisen 2008 är ett tydligt exempel. Som tur var så hade Island integritet nog att gå en egen väg med att hålla folk ansvariga. Till skillnad från andra länder så har minst 26 isländska bankchefer faktiskt dömts till fängelse – De glömde det där med att vara ärlig.

Att fotbollen går bra är inget som har hänt över en natt. Det är ett resultat av 20 års medvetet envist hårt arbete.

Islands fotbollsförutsättningar är inte bra. Ska man göra det bästa av sina förutsättningar i ett land där fotboll endast kan spelas utomhus några få månader om året får man tänka till.

I slutet av 90-talet togs ett kollektivt beslut om att ändra förutsättningarna. Vill man ha bra spelare måste man ha bra tränare, det är simpel logik.

En tränarakademi startades så man slapp åka utomlands för att få sin licens. Nu har Island cirka 800 UEFA-kvalificerade tränare som tränar ungdomar ner till cirka åtta års ålder. Det är ungefär en UEFA-kvalificerad tränare per 500 invånare. Som jämförelse kan nämnas att Portugal har ungefär en UEFA-kvalificerad tränare på 8 000 invånare, och England en på 10 000.

Dessutom får alla tränare betalt. Också ett simpelt koncept som har höjt statusen för att vara tränare och minimerat antalet skrikande pappor som hobbytränare.

Här kan man lätt dra jämförelse till hur till exempel Finland har lyckats höja skolresultaten genom att satsa mer på lärarna.

Island skapade dessutom en förbättrad infrastruktur. Inomhusarenor med konstgräs möjliggjorde plötsligt träning året om. Hallarna är byggda med statliga pengar vilket gör att klubbarna kan investera i sin verksamhet. Ja något bra kom det ur bankäventyret under 2000-talet.

Slutligen så uppmuntras ungdomar att hålla på med fler olika sporter så länge som möjligt.

Ofta så uppstår något av en korsbefruktning och flera av landslagsspelarna är tidigare handbollsspelare.

Addera Lagerbäck som med svensk ”ordning och reda” tänkte strategiskt långsiktigt. Detta har på bara tre år har resulterat i att Island klättrat 109 placeringar i UEFA-rankingen. Även efter att Lagerbäck lämnar sitt uppdrag efter EM är infrastrukturen kvar i fotbollsfabriken Island.

Det är något Sverige borde anamma. För att uppnå förändring så måste man satsa helhjärtat och våga göra fel.

Glöm jante-lagen och lagom, sträck ryggen, var stolt och kom ihåg att kaxig inte behöver vara ett skällsord.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.