Debattinlägg

Kommunaltopparnas gräddfil till citylägenheterna ett svek mot medlemmarna

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman:

BOSTADSMARKNADEN Kommunal påstår att deras mål är att ge hälften av sina hyresrätter till bostadsförmedlingen men har inte lämnat en enda lägenhet på åtta år. De hävdar själva att skälet är att deras anställda ska kunna flytta till jobben i Stockholm. Men Kommunal har ju inte bara anställda – de har medlemmar också och det är de som drabbas när lägenheterna hålls borta från bostadsförmedlingen. Det skriver Barbro Engman, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Man måste kunna flytta till jobben. Det är en viktig utgångspunkt i både arbetsmarknads- och bostadspolitiken. Bostadens betydelse för jobben kan inte underskattas. Och hyresrätten är särskilt viktig. Det har konstaterats i både internationell och svensk forskning de senaste åren.

Hyresrätten har de egenskaper som får arbetsmarknaden att fungera: det går snabbt att flytta in och ut och ingen kontantinsats krävs. Det är också det som fackförbundet Kommunal anger som skäl till att de inte har lämnat en enda av sina hyreslägenheter till Stockholms bostadsförmedling de senaste åtta åren. De säger sig behöva lägenheterna till anställda och förtroendevalda inom Kommunal. Förbundet skriver på sin hemsida att de vill möjliggöra att folk från olika delar av landet ska kunna flytta till Stockholm och arbeta på förbundskontoret. De måste helt enkelt kunna flytta till jobben.

Det låter måhända lovvärt, men Kommunal har ju inte bara anställda – de har medlemmar också. I förlängningen är det deras medlemmar som drabbas när lägenheterna öronmärks och inte lämnas till bostadsförmedlingen. Grunden för en fungerande bostadsförmedling är att alla fastighetsägare tar sitt ansvar. Ju fler som lämnar lägenheter till bostadsförmedlingen, desto rättvisare förmedling och desto bättre för samhället.

När Kommunal väljer att inte släppa sina lägenheter till bostadsförmedlingen gör de arbetsmarknaden och sina medlemmar en otjänst. Man kan inte kräva att andra fastighetsägare gör det man själv inte är beredd att göra. Kommunals agerande måste därför ses i ett större sammanhang. Om alla som äger privata hyreslägenheter skulle förmedla dem efter eget tycke och smak fungerar inte bostadsmarknaden. För att bostadsförmedling ska kunna vara rättvis måste den vara öppen för alla och lägenheter måste förmedlas efter registreringstid. Och kriterierna för uthyrning måste vara tydliga och offentliga. De kraven uppfyller Stockholms bostadsförmedling, men knappast Kommunals interna förmedling.

Kommunal borde lyfta blicken och också se till samhällsintresset. Om fackförbundet Kommunal bryr sig om att man måste kunna flytta dit jobben finns bör de därför lämna åtminstone ett antal av sina hyreslägenheter till Stockholm bostadsförmedling, som alla andra privata fastighetsägare. På så sätt bidrar de också till en rättvisare förmedling av bostäder i en tid då bostadsbristen är ett stort samhällsproblem.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.