Debattinlägg

Kvällspressen stämplar människor med Asperger som mördare

Bloggaren och ADHD-diagnostiserade Victoria Qvarnström:

ADHD För cirka ett år sedan väcktes debatt om att helt i blindo, i stort sett varje mördare, i kvällspressen speciellt, tillskrevs Aspergers syndrom.  Det kunde räcka med att någon utomstående uttalat sig om att en person som begått ett våldsbrott verkade vara lite udda, någon granne säga ”aspergerpersonlighet” för att pressen skulle haka på. Vilket ansvar tar Aftonbladets Karin Magnusson eller Jan Helin för den skit ni släpper fram på debattplats, när texterna i själva verket är rena fördomar emot en redan utsatt grupp med medfött dolt handikapp? Det undrar bloggaren Victoria Qvarnström.

Nu diskuteras näthat och nätmobbing. Jag undrar då över pressens ansvar för ”debattartiklar” som är rena fördomar, hets mot diagnosticering och medicinering för funktionsnedsatta. Skribenter utan journalistisk kunskap om etik och saklighet, utan att söka information och kunskap ens via en enkel googlesökning innan de spyr galla, tillåts breda ut sig på Aftonbladet Debatt. Det är oetiskt och försvårar för de med neuropsykatriska diagnoser. Kanske till och med ökar stigmat och skammen och får människor att backa inför att söka hjälp eller att våga börja medicinera sin ADHD.

För cirka ett år sedan väcktes debatt om att helt i blindo, i stort sett varje mördare, i kvällspressen speciellt, tillskrevs Aspergers syndrom. Det kunde räcka med att någon utomstående uttalat sig om att en person som begått ett våldsbrott verkade vara lite udda, någon granne säga ”aspergerpersonlighet” för att pressen skulle haka på. Allmänheten – som i allmänhet inte är så intresserad av djupdykningar inom forskning eller att läsa studera djupare om sådant som inte berör dem personligen, utan tar den bekväma vägen, uppfattade kanske som det var framställt, att Asperger är en mördardiagnos? Det finns inget vetenskapligt underlag för detta. Det skrev Expressen till slut angående stigmatiseringen av aspergare som drivits.

Den kritiska debatten angående hur tidingarna svartmålade Aspergers syndrom och därmed aspergare startades av insatta om diagnoserna. Sedan dess har pressen skärpt till sig just angående att i artiklar inte hobbydiagnosticera eller att framhålla en ställd diagnos. Vilket gör det lite lättare för de som har sin funktionsnedsättning att leva med varje dag. Det kan vara svårt att hålla huvudet högt när folk börjar titta snett när man inte gjort en fluga förnär. Det var skönt att ansvariga utgivare började ta ansvar för att inte diskriminera. Tyvärr faller ju inte, ännu, neuropsykiatriska diagnoser under diskrimineringslagarna. Vilket borde ändras snarast.

Man är i övrigt ganska försiktig i pressen med att framhålla människors ursprung i samband med brott, eller att påpeka någons sexuella läggning eller handikapp eftersom det anses ansvarslöst och bidrar till generaliseringar. Det vore för osakligt för att hamna i tryck. Nu ser jag tendensen på Aftonbladet Debatt, gällande den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen ADHD. Redaktören och ansvarige utgivare släpper fram en hel del hobby-tyckande om ADHD på debattplats, vilket förstör för en redan utsatt grupp.

Hjärnkoll satsade hela förra året stort på informationskampanjer för att riva ner fördomar kring psykiska sjukdomar och dolda funktionshinder. Vilket ansvar har då Aftonbladet med 2,49 miljoner läsare?

Sanna Lundell tycker på Aftonbladets Debattplats att: Den nya diagnosen på modet är vredesutbrott hos barn. Vem är hon? Varför skriver hon så? Vilken argumentation kan hon följa upp sina förutfattade meningar med? Påföljande vecka uttrycker en barnmorska på samma debattplats att ADHD-diagnos är en affärsidé och att man inte ska stämpla barn i onödan. Jag undrar om hon har någon erfarenhet alls av dessa barn eller vet hur svårt det är att få en neuropsykiatrisk utredning? Utan att ha ens googlesökt om den senaste forskningen av barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopps senaste forskning om flickor och ADHD uttalar hon sig om ”vad de tysta flickorna då kan ha för diagnos”. Det står ju lättillgängligt på internet, för i hela friden.

Det hela påminner skrämmande mycket om Scientologkyrkans undergrupp KMR -Kommittén för mänskliga rättigheter. De, liksom scientologerna förnekar alla psykiatriska och neuropsykiatriska diagnoser. De anser att alla diagnoser där själen mår dåligt är ett påfund av medicinindustrin för att kunna tjäna mer pengar. Det rätta receptet är enligt dem att i stället gå med i Scientologerna och ge dem pengarna.

Jag tycker Aftonbladet Debatt skall skämmas för vad ni upplåter på publicistplats. Jag hörde gäromdagen Aftonbladet Debatts redaktör Karin Magnusson säga på SvT Debatt angående anonyma nätkommentar att: Man ska stå för vad man tycker.

Står du eller Jan Helin för att ADHD är ett ”hittepå”, med tanke på vad skit ni släpper fram på debattplats, när texterna i själva verket är rena fördomar emot en redan utsatt grupp med medfött dolt handikapp? Aftonbladet Debatt är i nuläget en publicistplats för osakliga fördomar och det medför att utsatta människor som redan lider blir mer misstrodda.

Det är oetiskt. Jag hoppas diskrimineringslagarna ändras snart att gälla även för neuropsykiatriska diagnoser. Ni får gärna fundera över ert stora ansvar dessförinnan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.