Debattinlägg

Lars Ohly: Vi måste avskaffa slavarbetet i FAS 3 nu

Inför kvällens Uppdrag Granskning:

FAS 3 Ikväll visar Uppdrag Granskning ett inslag om Fas 3 – som är det tredje och sista steget i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti. Det låter fint men det handlar inte om vare sig jobb eller utveckling. Deltagare i Fas 3 har hamnat i en modern form av slavarbete. Det skriver Vänsterpartiets partiledare, Lars Ohly.

Sedan 2006 har långtidsarbetslösheten ökat markant och fördubblats för kvinnor. Arbetslösa skrivs in i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti efter 300 arbetslösa dagar. Efter 450 dagar överförs alla över 25 år till Fas 3, som innebär skyldighet att arbeta hos den arbetsgivare man anvisas av Arbetsförmedlingen. Man får ingen lön men är tvungen att jobba på de anvisade arbetsplatserna för att få aktivitetsstöd eller socialbidrag. Arbetsgivarna däremot får 5 000 kronor i månaden för varje deltagare de tar emot.

Deltagare i Fas 3 har hamnat i en modern form av slavarbete. De får uttryckligen inte studera eller ta en praktikplats. Vissa får utföra ordinarie arbetsuppgifter utan betalning och utnyttjas därmed som gratis arbetskraft. Andra utnyttjas av oseriösa arbetsgivare som har som affärsidé att tjäna pengar på arbetslösa. De tar emot Fas 3-deltagare men erbjuder inte någon meningsfull sysselsättning över huvudtaget, utan de arbetslösa får bara sitta av tiden medan pengarna rullar in till arbetsgivarna.

Så här kan vi inte ha det. Långtidsarbetslösa ska inte användas som gratis arbetskraft av samvetslösa företag som bara vill åt våra skattepengar.

Nästan 26 000 människor är idag hänvisade till Fas 3 och antalet väntas stiga med flera tusen bara i år. Vänsterpartiet vill helt avskaffa Fas 3 och föreslår tre satsningar för långtidsarbetslösas möjlighet att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

För det första vill vi inrätta 10 000 övergångsjobb för Fas 3-deltagare, som får en anställning i högst två år med lön enligt kollektivavtal. Övergångsjobben handlar om att gå från stigmatisering till värdighet, från gratisjobb till riktig lön.

För det andra måste Fas 3-deltagare som behöver komplettera sin utbildning få möjlighet att göra det. Vi vill ge dem möjlighet att läsa in grundskola eller gymnasium eller skaffa sig en yrkesutbildning. Därför satsar Vänsterpartiet på fler platser i yrkeshögskolan. De som redan har en högskoleutbildning ska kunna göra de eventuella kompletteringar som behövs för att hitta ett jobb.

För det tredje är det viktigt att utöka antalet platser i arbetsmarknadsutbildningen. Lärlingsanställning är ett annat bra alternativ för den som vill lära sig ett nytt yrke. Vi vill därför inrätta anställningsstöd till lärlingsanställningar för dem som lämnar Fas 3.

Regeringen företräder en arbetslinje utan jobb. De försöker dölja en skenande arbetslöshet med Fas 3 och kastar ut bidrag till icke seriösa företag som bedriver jobbcoachning eller tjänar pengar på tvångsarbetande Fas 3-are. Arbetsmarknaden har blivit otrygg och åtgärderna för de som har oturen att drabbas av arbetslöshet är ovärdiga. Det är dags att skapa riktiga jobb och en politik för full sysselsättning. Allas rätt till arbete på värdiga villkor kräver att vi avskaffar Fas 3 och inför människovärdet i arbetsmarknadspolitiken.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.