Foto: Adam Ihse/TT
Debattinlägg

”Låt inte antidemokraterna stoppa fler torgmöten”

Sverigedemokraterna ·

”Antidemokrater tillåts tysta oss i SD – den enda röst som på riktigt står upp för svenskt självbestämmande i EU”, skriver Jimmie Åkesson (SD) efter det avbrutna torgmötet i Göteborg.

Om debattören

Jimmie Åkesson
Partiledare (SD)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Med knappt två veckor kvar till Europaparlamentsvalet tvingas jag konstatera att inte heller denna valrörelse har lyckats fullföljas utan att demokratins spelregler satts ur spel.

I dag tvingades vi ställa in ett torgmöte i Göteborg för att en samling antidemokratiska aktivister omöjliggjorde för oss att föra fram vårt budskap. Med kastade ägg, oljud och vägran att lyda polisen visades tydligt att för dessa individer gäller inga regler när det gäller att tysta de personer de ogillar.

Tyvärr var detta inte en isolerad händelse. På senare tid har vissa grupperingar tagit för vana att mobilisera inför våra möten, inte för att protestera eller motdemonstrera, utan just i syfte att störa ut vår aktivitet.

Att så sker är i sig beklämmande, men än värre är att detta agerande av media och makthavare allt som oftast benämns som just demonstrerande eller protester.

Låt mig vara mycket tydlig. Yttrandefriheten gäller alla.

Likväl som jag och andra EU-skeptiker ska ha rätt att föra fram vårt budskap ska våra meningsmotståndare ha rätt att föra fram sitt, och att protestera mot vårt.

Men när deras agerande inte handlar om att visa en ståndpunkt eller ens missnöje utan syftar till att hindra oss från att göra detsamma, då handlar det inte längre om att nyttja yttrandefriheten.

Då handlar det om att hindra densamma, och inget annat.

Det stundande valet är ett val av stor vikt. Runt om i Europa höjs allt fler röster mot det överstatliga projekt som EU har utvecklats till. Röster som, likt oss, inte vänder sig mot samarbete och handelsavtal men som ser att detta fungerar bäst mellan fria, självständiga nationer.

För första gången sedan EU bildades ser det också ut som att dessa röster har en reell chans att göra skillnad i parlamentet.

Den kommande mandatperioden kommer vara avgörande för EU:s framtid. Allt pekar på att grundfördragen än en gång kommer att omförhandlas. I dessa förhandlingar kommer striden stå mellan å ena sidan de som vill ha mer integrering, mer överstatlighet och en påskyndad utveckling mot ett Europas förenta stater, å andra sidan oss EU-kritiker.

Givetvis måste så många av oss som möjligt finnas på plats för att delta i dessa förhandlingar. Och givetvis måste det svenska folket få veta att det är just detta som valet handlar om.

Men i stället för en tydlig valrörelse med fokus på faktiska skiljelinjer mellan tillgängliga valalternativ och de frågor som under de närmsta fem åren kommer att avgöras av de personer som väljs in den 25 maj, har vi fått en fars där övriga partier tävlar i att låtsas motsätta sig EU:s utveckling och där antidemokrater tillåts tysta den enda röst som på riktigt står upp för svenskt självbestämmande.

Jag vill uppmana alla demokrater att enat stå upp för den fantastiska möjlighet Sverige ger oss. Ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle.

Låt oss inte besudla detta genom mötesstörning, skrik och skränande. Låt oss skapa en valrörelse där alla åsikter får komma till tals – på samma premisser.

Om inte för oss, så för Sverige.  

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.