Debattinlägg

Låt inte Gaygalan fortsätta vara en patriarkal bögfest

HBTQ-PATRIARKATET ·

Stina Svensson (Fi) om kronprinsessan och den mansdominerade Gaygalan:

HBTQ-PATRIARKATET Kronprinsessan hyllas för sitt deltagande på årets Gaygala. Men menar Victoria allvar med sin medverkan måste hon i framtiden motverka att lesbiska osynliggörs på Sveriges viktigaste gala för HBTQ-personer. Sedan första Gaygalan år 2001 har priset för årets homo/bi/trans delats ut 14 gånger. Elva gånger har vinnarna varit män, skriver Stina Svensson, talesperson för Fi.

I måndags gick Gaygalan av stapeln. Magasinet QX gala är välkommen och viktig – viktig för synliggörandet av homo- bi och transpersoners existens. Just därför är representationen av vinnarna på galan beklämmande. De lesbiska kvinnorna lyste med sin frånvaro.

Sedan den första Gaygalan år 2001 har priset för årets homo/bi/trans delats ut 14 gånger. Elva gånger har vinnarna varit män. Kvinnor osynliggörs med andra ord konsekvent på galan. Är Gaygalan en bögfest?

Jag har följt och deltagit i den lesbiska kampen i många år. Lesbiska som drivit kampen för HBTQ-rättigheter i årtionden. Lesbiska som var där, och fortfarande är där och torkar många tårar. Lesbiska som också drivit bögarnas kamp, och som kommer att fortsätta att driva bögarnas kamp.

Men vem torkar våra tårar när vår sexualitet inte tas på allvar och respekteras? Vem står vid vår sida när vi blir utsatta för heterosexuella mäns självutnämnda plats som världens norm, att vi ska finnas till för deras njutning? Vem står på vår sida när vi får motta sexuella hot, när vi får höra att männens kön är lösningen på vår så kallat ”störda” sexualitet?

Jag har upplevt det själv. Vi är många lesbiska som inte bara får vara i och visa vår kärlek – denna kärlek är fortfarande förknippad med kamp och osynliggörande.

Var är då alla lesbiska som hyllas och synliggörs för den kamp som drivits i alla år? På den senaste Gaygalan blev det tydligt att kvinnor och lesbiska ges väldigt liten plats även i våra egna forum. Den patriarkala strukturen finns överallt.

Kronprinsessan Victoria hyllades efter måndagens Gaygala för sitt deltagande. Att hon medverkade var viktigt i en tid då vi ser en backlash för feminismen och för HBTQ-personer. Våra rättigheter inskränks och/eller fråntas världen över. I Ryssland röstades det nyligen fram en lag som förbjuder homopropaganda – en lag som i princip kan förbjuda vad som helst som har med homosexualitet att göra. Prideparader attackeras och förbjuds. Flator, bögar och transpersoner får dödsstraff, utvisas från Sverige när de söker asyl här och tvingas därmed in i garderoben igen för att undslippa en eventuell död.

Det här är verkligheten för många människor. Kronprinsessan Victoria skulle verkligen kunna använda sin röst för att stärka de mänskiga rättigheterna såväl, i Sverige som internationellt.

Om kronprinsessan menar allvar med sitt deltagande på Gaygalan ser jag fram emot att hon fortsätter att synliggöra HBTQ-personers utsatthet. Se till att lyfta homosexuellas situation nästa gång Ni besöker Ryssland. Påpeka för Migrationsverket att de bryter mot de mänskliga rättigheterna när Sverige utvisar homosexuella som hotas av dödsstraff.

Och Kronprinsessan, nästa gång Ni delar ut ett HBTQ-pris: Motverka då det kontinuerliga osynliggörandet av lesbiska. Som representant för ett land som säger sig vara öppet och respektera de mänskliga rättigheterna finns det mycket kvar att göra!

Vår vardag är så mycket mer än en kändistät gala. Vår vardag är politik på stort allvar. Det handlar om frågor på liv och död för väldigt många. Kvinnor som män. Hen och transpersoner. Jag pratar om alla de som inte är på Gaygalan. Den kamp som utkämpas i vardagen där flator, bögar och transpersoner lever under hot, hot om våld och faktiskt utövat våld. Alla som lever ett liv utanför glamour och storstad. Hur vi varje dag måste möta människor som inte accepterar, som hotar, som beter sig annorlunda när vi kommer ut på våra skolor och arbetsplatser.

Den kampen ska synliggöras och visas upp i strålkastarljuset – både på en gaygala och i politiken.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.