Linnéa Lindberg
Kommunstyrelsens ordförande
Åsele Kommun
Linnéa Lindberg, kommunstyrelsens ordförande, Åsele Kommun.
Debattinlägg

”Sex på jobbschemat? Nej, tack!”

Opinion ·

”Detta förslag är så heteronormativt att det stinker om det. Borde inte ett feministiskt parti reflektera mer över sina motioner och vad de speglar?”, skriver Linnéa Lindberg, kommunstyrelens ordförande i Åsele.

Om debattören

Linnéa Lindberg
Kommunstyrelsens ordförande, Åsele Kommun (ÅP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sex på arbetstid, för att minska födelseunderskottet. Det låter väl som en kul och lättsam idé?

Fast motionären Per-Erik Muskos (S)  i Övertorneå som föreslår att kommunanställda ska få använda sin friskvårdstimme till att ha sex vill framhäva att det är allvar i förslaget.

Jag tycker inte bara det är en dålig idé, den är även ogenomtänkt. För vilka kan skaffa barn genom sex? Jo, heterosexuella. Förslaget syftar till att heterosexuella ska få göra barn på arbetstid. Men hbtq-personer?

Gills det om de springer till närmsta sjukhus för att till exempel göra en IVF? Eller är det bara hetero-par som ska få producera avkommor på arbetstid? Eller har motionären inte reflekterat över att barn blir till på andra sätt än genom penis-i-slida?

Om motionären ville öka befolkningen genom att det ska födas mer barn, borde han nog satsa mer på normkritiskt arbete och inkludering. För ett samhälle som accepterar alla och inkluderar alla tror jag har större chans till att växa. Barn blir till oavsett om de får göras på arbetstid eller inte. Inkludering är inte lika enkelt.

Detta förslag är så heteronormativt att det stinker om det. Borde inte ett feministiskt parti reflektera mer över sina motioner och vad de speglar?

Jag tror inte det är så enkelt att bara föreslå sex på arbetstid, och tro att folks relationer ska förbättras. Och varför i hela friden ska kommunen stå för att vårda privata relationer?

Jag ser det som viktigt att se på begreppet sex och vad det egentligen innebär.

För i många relationer ställer partners upp på sex. För att det är ett måste. Det var längesen sist. Den andre är sugen. Den andra tjatar till hen får som hen vill.

Ställa upp för husfridens skull är vanligt, och blir detta ännu en sak som kvinnor ska ställa upp på?

Men om vi låtsas som om det vore så enkelt att det bara var tiden det var fel på, så skulle ju lunchrasten lösa det problemet varje dag. Forskning visar att genomsnittssex varar i fem till sju minuter. Och längre lunch än så har nog de flesta. Så varför tar inte folk chansen?

Däremot tycker jag det är bra att vi diskuterar sex och inte bara utifrån att vissa kan göra barn genom samlag. För sex är så mycket mer.

Motionären pekar även på småbarnsföräldrar har det stressigt och att det kan vara svårt att finna tid till sex. Men sex är som allting annat – det måste prioriteras.

Maten lagar sig inte själv, tvätten blir inte ren av sig själv. Den lägger sig inte ens i tvättkorgen själv. Så varför skulle sex då bara hända? Det krävs förberedelse som med allting annat.

Potatisen skalar sig inte av sig själv. Den hamnar mystiskt nog inte i munnen av sig själv. Du måste vara med i alla steg för att du ska bli mätt. Sen måste du även diska. Och ställa undan den rena disken. Fast för en del så händer detta utav sig själv.

Och då är du förmodligen också en sådan som prioriterar din egen orgasm framför din partners. Om partnern ens får/hinner komma. Men för er andra, prioritera sex om du känner att du har för lite/kort/tråkigt.

Ansträng dig. Men gör det inte på arbetstid.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.