Foto: Svante Martinsson
Rocka sockorna-arrangörer och föräldrar Kerryn Elliott, Catarina Dudas, Miriam Vos, Kerstin Branmark, Kristina Ahlinder och Jenny Lindström Beijar med barn, aktiva i Göteborgs Downfamilj, FUB Göteborg och Svenska Downföreningen. Foto: Svante Martinsson
Debattinlägg

”Fira gärna med oss och rocka sockarna – men låt oss ta plats”

Downs syndromdagen ·

”Sedan förra året rockas nu sockor över hela landet. Det är fantastiskt, men syftet är så mycket mer än en kampanj för en dag”, skriver Jenny Lindström Beijar, Kerstin Branmark, Miriam Vos, Catarina Dudas, Kerryn Elliott och Kristina Ahlinder.

Om debattörerna

Jenny Lindström Beijar
Arrangör och förälder
Kerryn Elliott
Arrangör och förälder
Catarina Dudas
Arrangör och förälder
Kristina Ahlinder
Arrangör och förälder

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I går firade vi stort inför Internationella Downs syndromdagen med en rocka sockorna-festival i Göteborg.

Vi firade med dansparty, workshop på temat ”viktigt för mig” och med många starka röster från en unik kör – en fest där alla är stjärnor för en dag.

Internationella Downs syndromdagen i dag den 21 mars hålls på ett datum valt med tanke på att uppmärksamma de människor som råkar födas med tre kromosomer istället för två i kromosompar nummer 21.

Kampanjen Rocka sockorna – eller Lots of socks som den heter internationellt – har uppstått för att sätta fokus på den här dagen.

Den som bär udda strumpor förväntas få frågan varför och kan då berätta om vad Downs syndrom innebär och varför dagen firas.

Sedan förra året rockas nu sockor över hela landet – i skolorna, på arbetsplatser, i social medier och som reklam för barnkläder.

Till och med polishundar har rockat sockor för att fira att olika är bra.

Det är fantastiskt, men syftet är så mycket mer än en kampanj för en dag.

Vi som arrangerade rocka sockorna-festivalen i Göteborg är en liten grupp föräldrar som genom våra föreningar har åstadkommit ett stort event som ska uppmärksamma våra barn och alla andra med funktionsvariation.

Det är en fest med stort allvar.

Vi firar för att synliggöra och ta plats.

Vi firar allas lika värde och rätten att vara sig själv.

Vi rockar sockorna för oss som råkar ha eller har någon nära med Downs syndrom eller annan funktionsvariation.

Vi rockar sockorna för oss familjer som varje dag för en kamp för rättvisa villkor i vården, i förskolan, i skolan, för en fritid som alla andra och för rätten till jobb.

Vi rockar sockorna mot stereotypa uppfattningar där normalmänniskorna gärna stjäl tolkningsföreträdet.

Vi rockar sockorna för att utmana bilden av vad som är normalt och för rätten att vara precis som en är, lika mångfacetterad som alla andra människor.

Vi rockar sockorna för att människor oavsett funktionsvariation ska ha alla förutsättningar att leva sina liv.Vi rockar sockorna för rätten att vara delaktig och göra sin röst hörd.

Vi rockar sockorna för ett hotat LSS där grundläggande behov, som rätten till bostad och assistans, rycks undan för de mest utsatta.

Vi rockar sockorna för att bryta normerna och vända normalsamhället upp och ner.

Vi rockar sockorna för att visa att olika är bra men att mångfald på riktigt kräver att normalsamhället tar ett rejält kliv åt sidan och reflekterar över sig självt.

Fira gärna med oss och rocka sockarna – men låt oss ta plats.

På rättvisa villkor. På våra villkor.

Om Internationella Downs syndromdagen

Internationella Downs syndromdagen hålls 21 mars för att uppmärksamma de människor som föds med tre kromosomer, istället för två, i kromosompar nummer 21 (trisomi-21).

Källa: Svenska Downföreningen

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.