Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: TT
Debattinlägg

”SD har fått konkurrens av kolosserna”

Almedalen ·

”När de största partierna i riksdagen, Moderaterna och Socialdemokraterna, sällar sig till samma fålla finns snart inget existensberättigande, förutom att de likt en fotbollsmobb är bäst på att använda de fulaste orden”, skriver Henrik Edin.

Om debattören

Henrik Edin
Förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sverigedemokraternas dag i Almedalen har de senaste åren dragit förbi som en lång suck mellan besökare och utställare i parken. Det är inte ofta de åstadkommer någonting nytt – inte det här året heller.

För oss som bevakat och debatterat Sverigedemokraterna sedan de blev en kraft i svensk politik är inget av detta nytt.

Vi vet att partiet gör allt för att framstå så burdusa som möjligt för att fånga de mest avlägsna krokarna i politikens periferier. Löjeväckande skulle vissa säga, populistiska säger andra. Oavsett är det inget nytt under solen.

Dagens utspel går i samma riktning.

Folkmusik i förorterna ska lösa problemen med integrationen. Svensk kultur i en trestegsraket med värderingar och teater förväntas bidra till att utanförskapet minskar, tillsammans med undantagstillstånd och utegångsförbud.

Ett gott försök att bredda parlören men i slutändan är det fortfarande för skralt från Sverigedemokraterna.

De anständiga diskussionerna inom andra politiska områden såsom skattepolitik och arbetslinje verkar i bästa fall som ett slags avlatsbrev för SD att berättiga sin existens på dagens politiska arena.

Det kommer nämligen att bli avgörande för dem att särskilja sig från de andra partierna. Livskraften ligger i den fientliga hållningen kring migrationspolitiken.

När de största partierna i riksdagen, Moderaterna och Socialdemokraterna, sällar sig till samma fålla finns snart inget existensberättigande, förutom att de likt en fotbollsmobb är bäst på att använda de fulaste orden.

Kommer Sverigedemokraterna någonsin att kunna leva upp till de krav som rimligtvis borde omfatta de som styr vårt land? I värsta fall, ja.

Det är däremot skäligt att tro att den främlingsfientliga genen inte kommer att gå att tvätta bort. För Sverigedemokraterna blir nästa utmaning därför hur man bäst kan förklä den till någonting annat.

Faktum är att det i dagsläget är omöjligt att skaffa fram en så bra förklädnad. Både Socialdemokraterna och Moderaterna har praktiserat proffsmaskerad i ett antal mandatperioder. De vet exakt hur man gör för att förklä hård politik i lena ord.

Mot sådana giganter går det inte att konkurrera.

Oturligt för SD har kolosserna nu valsat in på den migrationspolitiska arenan. Åkesson vaknar upp och upptäcker att han är den minsta fisken i pölen.

Det är lika bra för SD att lämna maskeraden, slita av sig förklädnaden och stolt visa upp sitt fula ansikte.

Dagens förslag är ett tappert försök att hålla uppe masken – men den sitter dåligt. Oavsett är både Moderaterna och Socialdemokraterna mer relevanta för de som vill stänga gränsen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.