Tobé och Kristersson
Tomas Tobé (M) partisekreterare, Ulf Kristersson (M) ekonomisk politisk talesperson. Foto: Riksdagen / Peter Knutson / Nya Moderaterna
Debattinlägg

”Dags att minska kostnaderna för bidrag och flyktingmottagande”

Vårbudgeten ·

”I en osäker omvärld för regeringen en ekonomisk politik utan skyddsvallar – som om Sverige aldrig riskerar att drabbas av en kris igen. Välfärden byggs på lånade pengar. Sveriges välfärd ska i stället byggas med arbete”, skriver Tomas Tobé (M) och Ulf Kristersson (M).

Om debattörerna

Tomas Tobé
Justitieutskottets ordförande och rättspolitisk talesperson (M)
Ulf Kristersson
Ekonomisk-politisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vi är många som oroas över utvecklingen i Sverige. Hela 57 procent av svenska väljare upplever att landet är på väg åt fel håll.

Trots stark svensk tillväxt ser många negativt på utvecklingen i ekonomin. Samtidigt vill de allra flesta se en ansvarsfull ekonomisk politik.

I det läget är statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) märkligt nöjda.

Men i den globala konkurrensen finns det inget utrymme för socialdemokratiskt önsketänkande eller för slapphänt ekonomisk politik. Därför är det allvarligt att regeringen nu släpper på kontrollen över offentliga finanser.

Utgifterna för bidrag och transfereringar ökar med 77 miljarder kronor till 2020.

Finansiering krona-för-krona överges och Magdalena Andersson lånar till nya permanenta utgifter.

Sverige behöver istället ansvarsfullt finansierade reformer och starka offentliga finanser. Det kräver prioriteringar. I dag presenterar Moderaterna därför besparingar på Sveriges flyktingmottagande och bidrag om närmare 29 miljarder kronor fram till år 2020.

Flyktingmottagandet behöver effektiviseras.

Det gäller bland annat boendesituationen för ensamkommande barn. Till exempel bör unga vuxna som är 20 år komma till ett vanligt boende i kommunen i stället för att placeras i den avsevärt dyrare boendeformen HVB-hem.

Fler ensamkommande barn bör också placeras i den nya boendeformen stödboende. När ensamkommande barn försörjs av samhället i olika boenden har de till exempel inte rätt till underhållsstöd.

Samma tydliga lagstiftning bör även gälla efterlevandestöd.

Ytterligare en effektivisering som behövs gäller maximalt antal timmar med offentligt biträde för asylsökande i första kontakten med Migrationsverket.

Ett tak på åtta timmar bör införas i första instans. Sådana regler finns i till exempel Holland.

Kvalificering till bidrag och sociala förmåner vid jobb eller permanent uppehållstillstånd.

I dag har personer med tillfälliga uppehållstillstånd rätt till full föräldrapenning på garantinivå. Det ger möjligheten till långvarigt uttag av föräldrapenning och försenar etableringen på arbetsmarknaden.

Begränsad rätt till föräldrapenning, upp till barnets ettårsdag, bör därför gälla för personer med tillfälligt uppehållstillstånd. I dag skiljer sig ersättningen i garantipensionssystemet för olika grupper.

Undantaget i kvalificeringsregeln för garantipension, som att bosättningstiden i hemlandet räknas in för flyktingar och skyddsbehövande, bör tas bort. Samma kvalificeringsregler ska gälla för alla.

Full tillgång till välfärdsförmånerna bör man får genom arbete, permanent uppehållstillstånd eller genom att vara svensk medborgare.

En tydlig arbetslinje i sjukförsäkring och a-kassa.

Sjukförsäkringssystemet ska ge trygghet genom att den som är sjuk ska få stöd. Samtidigt behöver mer göras för att minska sjukfrånvaro och öka möjligheterna att komma tillbaka i arbete.

Därför behöver den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen återinföras, tillsammans med en ny karensdag dag 15 i sjukperioden samt sjuk- och aktivitetsersättningen återställas till den nivå som gällde före 2016.

A-kassan ska i sin tur vara en omställningsförsäkring med tydligare avtrappning och drivkraft att komma tillbaka till jobb.

I en osäker omvärld för regeringen en ekonomisk politik utan skyddsvallar – som om Sverige aldrig riskerar att drabbas av en kris igen. Välfärden byggs på lånade pengar. Sveriges välfärd ska i stället byggas med arbete.

Svensk ekonomi ska växa utifrån att alla förväntas jobba och bidra. Moderaterna är övertygade om att Sverige kan mer, men det kräver såväl reformer som prioriteringar.

Med starkare offentliga finanser kan vi vända utvecklingen i Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.