Nordstream
Foto: SVT
Debattinlägg

”Regeringens plötsliga besked är mycket bekymrande”

Opinion ·

”Kommunledningen och delar av regeringen möttes för att diskutera gasledningen. Vad jag skulle vilja veta är vad det är i grunden som har förändrats?”, skriver Magnus Gärdebring (M) oppositionsråd i Karlshamn.

Om debattören

Magnus Gärdebring
Oppositionsråd Karlshamn (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Regeringens plötsliga och överraskande besked att man ger klartecken till Karlshamns hamn att lagra ryska rör åt Nord Stream II är mycket bekymrande.

De signaler som regeringen nu skickar till omvärlden är att vi har en svag och rådvill regering.

Varför har man hållit kommunen på sträckbänken under alla dessa månader?

Hanteringen av frågan från regeringens sida är under all kritik. Senfärdigheten i beslutet att kalla upp representanter från kommunerna igen är anmärkningsvärt.

I kväll möts kommunledningen och delar av regeringen för att diskutera gasledningen. Vad jag då vill veta är vad det är i grunden som har förändrats?

Dessutom, går projektet i rakt motsatt håll vad det gäller EU:s energiunion, och gör Europa mer beroende av rysk gas. Detta i ett läge då flera av våra baltiska grannländer är bekymrade över Rysslands aggressiva utrikespolitik.

Såvitt jag förstår har försvarsmakten inte gjort någon ny bedömning gällande säkerhetsläget, vilket gör att det inte går att tolka på annat sätt än att regeringen har vikit sig för påtryckningar från lokala partikamrater och starka ekonomiska intressen.

Vi moderater motsätter oss fortsatt lagring av rören i Karlshamn.

Jag både förundras och förfäras över regeringen svaga hantering av frågan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.