Debattinlägg

”Fattigpensionär – ordet borde inte få finnas”

Opinion ·

”Glöm inte den lilla människan som byggt upp detta rika land och som människor från andra kulturer flyr till. Dagens gamla pensionärer, främst kvinnor, många ensamstående, kämpar varje månad med att få sitt livspussel att gå ihop”, skriver Maili Backlund.

Om debattören

Maili Backlund
Fattigpensionär

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ett stort tack till SVT som tagit upp ”den heta potatisen” som kallas ”fattigpensionärer” ett ord som inte borde få finnas. Inte i Sverige, ett rikt land som är en tillflyktsort för många människor på flykt.

LÄS MER: Peter Jöback bjuder fattigpensionären Maili Backlund på musikal

Men glöm inte den lilla människan som byggt upp detta rika land som människor från andra kulturer flyr till.

Dagens gamla pensionärer, främst kvinnor kämpar varje månad med att få sitt livspussel att gå ihop. Främst är det ensamstående och frånskilda.

SE MER: SVT Opinion live – straffas kvinnorna av pensionssystemet?

Ni politiker som bestämmer hur vi äldre kvinnor skall leva våra liv på ålderns höst, har ingen aning om hur kämpigt det är. Speciellt om man har många olika sjukdomar. Det är nedvärderande att behöva gå till socialkontoret för att be om hjälp.

Alltför ofta får man ett svar som ”tyvärr så ligger du 100 kr över existensminimum, alltså får man gå tomhänt hem. Nästa månad kanske du ligger 200 kr under, prata om marginaler”.

En socialassistent sa till mig en gång: ”Du måste förstå att vi har normer att gå efter, det är viktigt att vi följer dom”. Ordet normer får mig att rysa.

Det är klart att man måste ha tabeller och låt gå då ”normer” att följa i viss mån. Annars blir det kaos.

Visst men det finns ett ord som tyvärr numera verkar vara bortglömt och det är medmänsklighet. I många fall gäller det överlevnad.

Ni politiker som bestämmer över våra liv och hur vi skall leva. Prova själva ett halvår så får ni se och känna. Kom igen och berätta hur det går. Jag lovar att det går åt helvete.

Vem vågar stå upp och säga: ”Vi måste se till att våra gamla får ett värdigt liv. Det är de som byggt det här landet i stort sett. De måste få en dräglig och bekymmerslös tillvaro de sista åren av sina liv. Det är vår plikt!”

Tyvärr är det mycket snack och lite verkstad, som det heter.

När pensionen kommer i mitt fall den 18 var månad är det en glädjens dag. Efter några timmar är glädjen borta. Räkningarna på köksbordet.

Vem får turen att få betalt och vilka räkningar får vänta. Låter lite som programmet ”Lyxfällan” i TV 3.

Vem skall vända på steken? Vem skall ta ett större ansvar för de gamla i samhället, vem vågar?

Alla blir vi äldre och det blir fler och fler som blir riktigt gamla. Även ni miljonärer, men det kanske känns bättre i en dyr Cadillac, än i en bucklig ”Volkswagen” (Ett gammalt skämt).

Jag skulle kunna skriva i all oändlighet om hur det är att vara fattig. De finns de som har det ännu sämre, det vet jag men nu var det pensionärer jag skulle skriva om.

Här kommer mina tips för att dryga ut kassan:

Googla på nätet. Har du ingen dator be barn eller barnbarn om hjälp. Googla på ordet Fonder. Då får du upp hur mycket som helst.

Det finns fonder om hjälp till tänder, glasögon och till och med en rekreationsresa om du varit svårt sjuk.

Kolla, kolla och ta tid på dig. Ge inte upp. Snart kommer du på knepet. Du kan även googla ”hjälp till glasögon eller till tandläkare”.

Det finns en byrå som heter F.V.O, som ligger i Gamla stan här i Stockholm. De hjälper till med ansökningar till olika saker. Ring dem eller skriv ett par rader.

Man kan få hjälp från många olika håll, men det fordrar att man kämpar på lite och många kan tycka att det är jobbigt att lämna ut sitt liv till främmande personer, men det är det värt jag lovar och svär.

Lycka till!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.