Foto: Jessica Gow/TT
Debattinlägg

”Människor är ingen marknadsvara”

Vinster i välfärden ·

”Det är en lång process för att återställa ordningen inom välfärden, men under nästa mandatperiod ska människor som behöver vår gemensamma välfärd inte längre vara en vara på en marknad”, skriver Wiwi-Anne Johansson.

Om debattören

Wiwi-Anne Johansson
Riksdagsledamot (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Maskineriet för skrämselpropaganda är i full gång. I tisdags ville den liberale debattören Mattias Allring här på SVT Opinion skrämma privatläkarna och hotade med att de kommer få gå från hus och hem om det blir slut på vinster i välfärden.

Jag och Mattias Allring fortsatte diskussionen på Twitter och där skriver han att gamla blir av med hemtjänst om inte vinster tillåts. De gamla som Systrarna Odhs hemtjänst i Falköping nu tar hand om skulle alltså bli utan hemtjänst om det inte gick att göra vinst på dem längre.

Inget kunde vara mer felaktigt Mattias Allring. Och detta vet naturligtvis både Mattias Allring och alla liberala debattörer. Det var inte riskkapitalister eller för den delen Systrarna Odhs som uppfann hemtjänsten.

Hemtjänst har funnits långt innan den borgerliga regeringen gav klartecken för att gamla, sjuka och elever i skolan blev en vara på en marknad som vilken som helst som det går att tjäna pengar på för gemensamma skattemedel.

Vi har haft privata läkare långt innan det blev självklart inom LOV: ens ram att sätta upp en vårdcentral var man behagade. Det vill säga var man utgår från att det går att göra mest pengar med hjälp av skattemedel.

Det är tätt med vårdcentraler i storstädernas citykärnor men desto glesare på andra håll. Vi har haft friskolor och privatskolor under lång tid.

Friskolor startades från början för att det skulle finnas fler pedagogiska sätt att undervisa elever och Waldrofskolan är ett exempel på en icke vinstdrivande sådan. Montessoriskolor andra exempel. Men det räckte inte.

När elevkullarna växte växte också intresset för privata entreprenörer. Det gick ju att göra vinst på eleverna och Sverige är nu det land i världen som tillsammans med Chile har den liberalaste lagstiftningen inom skolan. Allt ska gå att tjäna pengar på.

När sedan elevunderlaget sinar går det bra att göra konkurs och ungarna får stå där med lång näsa och kommunerna över en natt ta över ansvaret. JB Education är ett bra exempel på det. Allt är en marknad. Alla är kunder. Allt annat är kommunism och planekonomi enligt Mattias Allring. Detta är kvalificerat struntprat.

Med vilken rätt ska skattepengar flyta ner i företagares fickor istället för att gå till det som är meningen med skatter? Nämligen till de gamla och sjuka och till elever i skolan.

Om detta är kommunism så är en majoritet av svenska folket i så fall kommunister. Nej Mattias Allring och andra påhejare av att dränera vår gemensamma kassa– så är det naturligtvis inte.

Det är sunt att hantera våra gemensamma medel på bästa sätt för dem som behöver och har rätt till samhällets, det vill säga vårt gemensamma stöd.

I SVT:s partiledarutfrågning är det centerpartiets partiledare Annie Lööfs tur ikväll.

Oddsen för att hon någon gång under utfrågningen kommer att säga att det är konstigt att ett feministiskt parti som Vänsterpartiet inte vill att kvinnor ska kunna tjäna pengar inom kvinnodominerade branscher på samma sätt som män tjänar pengar inom till exempel byggbranschen är låga.

Men då är det bra att komma ihåg att i styrelserna för de stora riskkapitalbolagen som dränerat vår gemensamma kassa på nio miljarder kronor sitter inga kvinnor. Istället är det kvinnor inom dessa branscher som får betala vinsterna genom taskiga arbetsvillkor, usla löner och osäkra anställningar.

Om förhållanden är så dåliga att någon behöver larma media saknar den anställda i privata företag meddelarskydd, och riskerar att få sparken om hon går ut offentligt och berättar om missförhållanden. Så ser det ut i verkligheten.

Det är en lång process för att återställa ordningen inom välfärden och vi föreslår inte att förändringar ska ske över en natt, men 2017 bör den nya ordningen kunna sjösättas till största delen och under mandatperioden ska människor som behöver vår gemensamma välfärd inte längre vara en vara på en marknad.

KORRIGERINGAR

Systrarna Odhs hemtjänst tar inte hand om 48 gamla människor, vilket tidigare påstods. Däremot har de 48 anställda.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.