Höskoleprov
Moderaternas Ina Djurestål om SVT:s avslöjande om fusket på högskoleproven. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Debattinlägg

”Människor som fuskar ska straffas”

Fusket med högskoleprovet ·

”Genom organiserade ligor kan människor med tjocka plånböcker fuska sig till toppresultat på högskoleprovet, visar en granskning av SVT. Det är helt orimligt, människor som fuskar ska straffas”, skriver Ina Djurestål (M).

Om debattören

Ina Djurestål
Riksordförande Moderata Studenter

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

SVT:s granskning visar att för 100.000 kr kan människor köpa sig till ett 2,0 på högskoleprovet, något som i dag inte ens är olagligt.

Över 80 personer har använt sig av tjänsten och flertalet studerar i dag till att bli läkare, tandläkare eller jurister på Sveriges toppuniversitet. Helt lagligt.

Det är helt orimligt att fuskare får fortsätta sin utbildning, även efter att fusket uppdagats, utan konsekvenser. Hårt arbete och slit ska vara lönsamt – inte fusk.

Att det tillåts på högskoleprovet och sedan får studenter fortsätta sin utbildning utan konsekvenser är skadligt för samhället.

För vad händer när en tandläkare inte klarar att utföra sitt jobb? Hål i tänderna förblir hål. Självklart dåligt när man betalar för det motsatta, men inte akut allvarligt.

Men vad händer när en jurist inte klarar att utföra sitt jobb? Oskyldiga människor hamnar i fängelset, eller skyldiga människor går fria. Och vad händer när en läkare inte klarar av sitt jobb? Människor riskerar att dö.

När människor skriver högskoleprovet flera år på rad för att försöka höja sitt resultat men får stå tillbaka för andra som glider igenom och tar den lätta vägen ut, skapas orättvisa.

När den lätta vägen ger större framgång än den rätta vägen, skapas incitament för fler att välja den lätta vägen över den rätta. Jag vill inte se ett Sverige där fusk står över hårt arbete och slit.

Människor som kämpat för att få ett bra provresultat på högskoleprovet måste alltid vara mer lönsamt än att fuska sig till detsamma.

Att Utbildnings- och högskolerådet (UHR) vill att skrivna högskoleprov lämnas ”på heder och samvete” räcker inte. Vi måste sända en tydlig signal om att fusk är helt oacceptabelt.

Människor som fuskar ska straffas. För att förhindra fusk måste hårdare kontroller av högskoleprovet införas.

De som blir påkomna med att fuska bör därefter straffas med dryga böter. Och kan fusk bevisas i efterhand bör utbildningsplatsen givetvis ryka.

Fortsätter fusk att gå ostraffat skapar vi ett samhälle där plånboken avgör framtiden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.